09 december 2020

Zijn Zoraya en Clemencia de volgende?

Terug naar nieuwsoverzicht

De gemeenschapsleiders in Colombia zijn moedige mensen die zich dagelijks inzetten voor anderen. Met gevaar voor eigen leven, want in de afgelopen vier jaar werden meer dan vijfhonderd gemeenschapsleiders in Colombia vermoord. En het geweld tegen hen wordt steeds heftiger. Dat maken Zoraya Garzon en Clemencia López Ríos dagelijks mee.

Hoewel er een vredesakkoord is, kun je Colombia zien als een oorlogsgebied. Het land is verscheurd. Guerrillabewegingen, para-militairen en het leger zaaien voortdurend angst. In Soacha, een van de armste buitenwijken van de hoofdstad Bogota, wonen veel mensen die vanaf het platteland vluchtten voor het geweld. Maar in deze wijk is het voor hen niet veiliger. Drugsbendes heersen in de straten. Mensen durven de straat niet op. Vrouwen zitten door de pandemie thuis opgesloten, kunnen niet werken en velen zijn slachtoffer van huiselijk geweld.

 

Zoraya: ‘Wij worden ernstig bedreigd, waardoor we als gemeenschaps­leiders minder mensen kunnen steunen. Ondanks de stress en voortdurende angst, gaan we door. En ja, dit betekent dat ik mijn leven op het spel zet.’

In deze uitzichtloze situatie staan mensen op die een leidersrol op zich nemen. Zoals Clemencia López Ríos en Zoraya Garzon. Ze regelen hulp en openen huizen waar vrouwen veilig zijn. Ze laten het beste in mensen naar boven komen: ze zorgen voor een hechte gemeenschap, waarin mensen naar elkaar omkijken. Zo verzetten zij zich tegen geweld en onderdrukking. Maar niet zonder gevaar. Ze kunnen niet in hun eigen huis wonen en trekken van schuilplaats naar schuilplaats. Hun namen staan op de dodenlijsten van de gewapende groepen. Zijn Clemencia en Zoraya de volgende slachtoffers van dit geweld?

Wij willen dit graag omdraaien naar: Wie is de volgende gemeenschapsleider die wij steunen? Daar kan jij bij helpen. Met jouw gift kan je het netwerk van leiders steeds sterker maken. Zodat Zoraya en Clemencia steun krijgen. En zij de Colombiaanse overheid kunnen dwingen om naar hen te luisteren. Zodat echte vrede dichterbij komt.

Doneer nu