Mensenrechten in Mexico

Mensen met een Missie zendt jonge mensenrechtenwaarnemers voor drie maanden uit naar onze partner Fray Bartolomé de las Casas (FrayBa), gevestigd in San Cristobal de las Casas. FrayBa strijdt tegen mensenrechtenschendingen van de inheemse Mayabevolking in deelstaat Chiapas (Zuid-Mexico). De bevolking van Chiapas moet dagelijks overleven tussen het geweld van drugskartels. Overheidsinstanties doen niets. Sterker nog, zij werken vaak samen met criminelen. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden.

Help Chiapas in de strijd voor gerechtigheid!

Mensenrechtenwaarnemer

Als vrijwilliger doe je verslag van mensenrechtenschendingen, maar ook van opstanden en protestmarsen die vaak met de harde hand worden neergeslagen. Via de kanalen van FrayBa worden deze verslagen (in de vorm van blogs, foto’s en video’s) verspreid. Bovendien zorgt jouw aanwezigheid ervoor dat er minder geweld is.

Iets voor jou?

BEKIJK VACATURE

Overzicht Vrijwilligers

Omar Gonzales

Omar Gonzales

Ik maak mij sterk voor de Maya's in Chiapas

Ambra Reijnen

Ambra Reijnen

"Beter om staande te sterven dan gebukt te leven"

Marije Douma

Marije Douma

Ik ben een actief wereldburger en wil een concrete bijdrage leveren aan meer vrede en rechtvaardigheid.

Blogs van vrijwilligers

Omar Gonzales

Vechten voor onafhankelijkheid in La Realidad

We gaan bergop en bergaf. Acht uur rijden vanaf toeristisch San Cristobal de las Casas rijden we richting het regenwoud… Lees verder

conflict idyllisch riviergebied Omar Gonzales

Conflict over idyllisch riviergebied

Na een verblijf in Agua Clara gevolgd door twee weken in La Realidad in deelstaat Chiapas, is mijn deelname voorbij als actief mensenrechtenwaarnemer in die afgelegen gemeenschapen.

Ambra Reijnen

Maximiliano verdwenen

Maximiliano verlaat zijn dorp en gaat op zoek naar werk. De Migratiedienst plukt hem met anderen uit de bus. Hij verdwijnt.

Ambra Reijnen

Cultuur en mensenrechten

Er wordt in Nederland ontzettend veel op bezuinigd en culturele studies worden vaak erg onderschat. Maar in Mexico heb ik gezien wat ik altijd al dacht: cultuur kan de wereld verbeteren.

Ambra Reijnen

Confrontatie met realiteit

Na een paar dagen wennen aan San Cristóbal de las Casas, mijn voorlopige nieuwe thuisbasis, was het al tijd om uit de magie van dit zogeheten Pueblo Mágico te ontwaken.

Ambra Reijnen

Duistere realiteit achter vrolijke kleuren

Een maand in Mexico, en er is al zoveel gebeurd. Alles waar ik over gelezen had, werd werkelijkheid vanaf de eerste stap die ik in Chiapas zette.

Marije Douma

Strijd in het paradijs

In de prachtige omgeving van Agua Clara is een strijd gaande om land. Terrein van de inheemse bevolking. Mensenrechtenwaarnemers begeleiden de families.

Marije Douma

Op weg naar gerechtigheid

Donderdag 3 maart werd op het kantoor van FrayBa het tijdschrift Caminando La Otra Justicia, het Bewandelen van de Andere Gerechtigheid gepresenteerd. Het is het resultaat van drie fora waarin Indiaanse gemeenschappen en organisaties ideeën uitwisselden over alternatieven voor de straffeloosheid.

Marije Douma

De passie voor het dienen van het volk

Ik zag in de praktijk hoe groot de passie voor het dienen van het volk is, La Pasión de Servir al Pueblo. Dit is de titel van een boek (in het Spaans) over de oprichter van FrayBa, bisschop Samuel Ruiz García dat onlangs werd gepresenteerd.

Marije Douma

Lopen voor gerechtigheid

Zondag 3 en maandag 4 april 2016 liep ik samen met collega’s van FrayBa mee in een pelgrimstocht van de organisatie Xinich (mieren in Tseltal). Zij strijden onder andere tegen de al 10 jaar durende straffeloosheid