Volgende week komen regeringen, VN-organisaties en maatschappelijke organisaties samen in New York voor de 69e sessie van de Commission on the Status of Women (CSW) – het belangrijkste wereldwijde platform voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Dit jaar is extra bijzonder: het markeert 30 jaar sinds de Beijing Declaration and Platform for Action, een historische mijlpaal waarin overheden beloofden zich in te zetten voor de rechten van vrouwen en meisjes wereldwijd. Terwijl beleidsmakers terugblikken op de vooruitgang, is de realiteit in veel delen van de wereld dat structurele ongelijkheid en uitsluiting voortduren. Mensen met een Missie en JISRA laten in New York zien dat vrouwen van geloof in de frontlinie staan van deze strijd, vaak als krachtige pleitbezorgers voor gendergelijkheid, maar worden nog te vaak genegeerd in beleidsprocessen.
JISRA (Joint Initiative for Strategic Religious Action) is een samenwerkingsverband – geleid door Mensen met een Missie – dat zich inzet voor vrede en vrijheid van religie en levensovertuiging. Met een delegatie van Women of Faith en religieuze jongeren uit verschillende landen reist JISRA volgende week naar New York om in gesprek te gaan met VN-beleidsmakers, regeringsvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties. Door hun werk in gemeenschappen wereldwijd laten de religieuze vrouwen en jongeren zien hoe religie kan bijdragen aan gendergelijkheid en vrede, en waarom hun leiderschap erkend en gesteund moet worden.

JISRA’s evenementen bij CSW
Tijdens de twee weken durende bijeenkomst in New York organiseert JISRA een aantal belangrijke evenementen, zowel side-events áls officiële CSW-events op het hoofdkwartier van de VN. Hiermee zetten we de schijnwerpers op interreligieuze samenwerking en stellen de rol van vrouwelijke religieuze leiders in genderrechtvaardigheid, vrede en veiligheid centraal.
- 10 maart – Multi-Faith High-Level Reception
Geloofsgemeenschappen kunnen barrières opwerpen, maar ze kunnen ook bruggen slaan en diepgewortelde sociale normen veranderen. Vrouwelijke leiders staan midden in hun geloofsgemeenschappen en weten wat werkt. Maar ze moeten wél een plek aan tafel krijgen, zodat hun inzichten en bijdragen erkend worden in de strijd voor gendergelijkheid.
Daarom brengen we op de openingsdag van CSW69 VN-vertegenwoordigers, regeringsleiders en maatschappelijke organisaties samen voor een interreligieuze dialoog over de rol van geloof in de strijd voor vrouwenrechten. Juist nu – in een wereld waarin vertrouwen in internationale samenwerking afbrokkelt en vrouwenrechten in veel landen onder druk staan – is deze ontmoeting cruciaal.
Georganiseerd door JISRA samen met de Gender Working Group of the Multi-Faith Advisory Council’s to the UN Inter-agency Task Force on Religion and Sustainable Development, ACT Alliance en International Partnership on Religion and Sustainable Development (PaRD).
- 11 maart – Roundtable: Partnering for Change, Best Practices in Working with Faith Actors to Uphold Women’s and Girls’ Human Rights
Geloofsgemeenschappen spelen een cruciale rol in het bevorderen van gendergelijkheid en mensenrechten, maar hoe kunnen organisaties en beleidsmakers effectief samenwerken met geloofsactoren om duurzame verandering te realiseren? Dit evenement brengt experts en praktijkmensen samen om best practices te delen over hoe samenwerkingen met geloofsgemeenschappen concrete vooruitgang kunnen boeken voor de rechten van vrouwen en meisjes.
Georganiseerd door JISRA en International Partnership on Religion and Sustainable Development (PaRD).
- 11 maart – Roundtable: Women of Faith Advancing Beijing+30
Hoe zetten vrouwelijke religieuze leiders zich in om de beloftes van Beijing werkelijkheid te maken? Tijdens deze rondetafelconferentie brengen we ervaringsdeskundigen samen die op lokaal niveau strijd voeren tegen genderongelijkheid. Ze delen hun inzichten over hoe religieus leiderschap een katalysator kan zijn voor vrouwenrechten, vrede en veiligheid en hoe wet- en regelgeving effectiever kan aansluiten bij de dagelijkse realiteit van vrouwen in religieuze gemeenschappen.
Deze bijeenkomst is niet alleen een reflectie op 30 jaar Beijing, maar ook een duidelijke oproep: het is tijd dat overheden de invloed van vrouwelijke religieuze leiders erkennen als een kracht voor verandering.
Georganiseerd door UNDP, Koninkrijk der Nederlanden, Federale Republiek Somalië en JISRA.
- 12 maart – JISRA Parallel Event: Faith, Empowerment & Equality
Geloof en gendergelijkheid worden vaak tegenover elkaar geplaatst, terwijl ze in werkelijkheid juist hand in hand kunnen gaan. We erkennen dat geloof in sommige gevallen ongelijkheid kan bestendigen, maar het kan ook de sleutel zijn tot verandering. Vrouwelijke religieuze leiders laten dagelijks zien hoe religie een bron van kracht en empowerment kan zijn in de strijd voor gelijkwaardigheid.
Dit evenement van JISRA zet vrouwelijke en jonge religieuze leiders in de schijnwerpers. Door middel van persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden laten zij zien hoe religie hen juist heeft gesterkt in hun strijd voor gelijkwaardigheid, vrede en veiligheid. Deze sessie biedt ruimte voor open gesprekken en het delen van best practices, zodat organisaties en beleidsmakers concrete handvatten krijgen om samen te werken met vrouwelijke leiders van geloofsgemeenschappen in hun eigen beleid en programma’s.
- 17 maart – Republic of Indonesia & JISRA Official Side Event
Hoe vertalen we de Beijing-afspraken naar concrete actie? Dit officiële CSW-side event, dat we samen met de Indonesische regering organiseren, brengt internationale besluitvormers en vrouwelijke religieuze leiders samen om praktische strategieën te formuleren die duurzame impact hebben. De focus ligt op de kracht van vrouwelijk religieus leiderschap in het tegengaan van gendergerelateerd geweld en het realiseren van structurele gelijkheid, vrede en veiligheid.
Deze bijeenkomst richt zich niet alleen op het bespreken van verandering, maar ook op concrete acties en strategieën om de Beijing-afspraken om te zetten in tastbare resultaten, ongeacht politieke steun.
Geloof als motor voor verandering
Met deze evenementen zet JISRA een krachtig signaal af: vrouwelijke religieuze leiders zijn niet de uitzondering, maar de drijvende kracht achter genderrechtvaardigheid. In een wereld waarin gendergelijkheid onder druk staat, bieden religieuze netwerken een uniek fundament voor blijvende verandering.