Op weg naar gerechtigheid

Caminando La Otra Justicia: Op weg naar gerechtigheid, maar dan anders

“Het proces naar een Andere Gerechtigheid komt voort uit de muur van straffeloosheid die de Mexicaanse regering heeft gebouwd.”

Donderdag 3 maart 2016 werd op het kantoor van FrayBa het tijdschrift Caminando La Otra Justicia, het Bewandelen van de Andere Gerechtigheid gepresenteerd. Het is het resultaat van drie fora waarin Indiaanse gemeenschappen en organisaties ideeën uitwisselden over alternatieven voor de straffeloosheid.

La masacre de Acteal, de massamoord van Acteal

María Vázquez en Sebastián Pérez, overlevenden van de massamoord van Acteal en oprichters van de organisatie Las Abejas (de Bijen) de Acteal, presenteerden het tijdschrift, samen met mensenrechtenverdedigers van FrayBa. Las Abejas strijden al jaren op vreedzame wijze voor gerechtigheid voor de massamoord op 22 december 1997. Toen zij in gebed waren voor vrede kwam een groep van 70 paramilitairen hun kerk binnen. Ze vermoordden 45 mensen, voornamelijk (zwangere) vrouwen en kinderen. De daders zijn alweer vrijgelaten.

In oktober 2015 vond er een hoorzitting plaats bij de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens (CIDH) waarbij de Abejas de Acteal geen vriendschappelijke oplossing met de Mexicaanse regering accepteerden omdat zij haar verantwoordelijkheid bij de massamoord ontkent. Ook is de zaak voorgekomen bij de Tribunal Permanente de los Pueblos, het Permanent Volkerentribunaal. Bekijk hier een video over de massamoord van Acteal in het Spaans of hier in het Engels.

persconferentie_la_otra_justicia5

María Vázquez en Sebastián Pérez, overlevenden van de massamoord van Acteal en oprichters van de organisatie Las Abejas (de Bijen) de Acteal.

Niet vergeten

Volgens het tijdschrift gaat de Westerse gerechtigheid uit van de vergetelheid. Vanuit de Andere Gerechtigheid is het blijven herinneren cruciaal. Onderstaand citaat vond ik heel verhelderend:

Como hombres y mujeres indígenas no podemos olvidar, no sabemos olvidar. Nuestro ser mayas no nos permite olvidar. Somos hormigas, estamos abajo en la tierra, somos sencillos, no nos ven, no nos toman en cuenta pero cuando salimos, cuando caminamos somos molestos, por eso nos quieren aplastar. Como Xinich (hormigas en Tsotsil) caminamos, recordamos, tenemos memoria y exigimos justicia.

Wij Indiaanse mannen en vrouwen kunnen niet vergeten, we weten niet hoe we moeten vergeten. Ons Maya-zijn staat ons niet toe te vergeten. Wij zijn mieren, we zitten onder in de grond, we zijn eenvoudig, ze zien ons niet, ze houden geen rekening met ons maar wanneer we eruit komen, wanneer we lopen zijn we aangedaan en daarom willen ze ons vertrappen. Als Xinich (mieren in het Tsotsil) lopen we, herinneren we, hebben we een geheugen en eisen we gerechtigheid.

acteal_klein

Herdenking van de massamoord in Acteal, 22 december 2015, Acteal.

Paz, Memoria, Verdad y Dignidad: Vrede, Herinnering, Waarheid en Waardigheid
De inheemse organisaties zijn het eens geworden dat gerechtigheid nooit van boven zal komen: “We willen niet de gerechtigheid van politici en de machthebbers want zij bedriegen ons. We willen niet nog meer moeders die huilen om het verlies van hun vermoorde of verdwenen kinderen door het staatsgeweld. Geen megaprojecten die onze Madre Tierra, Moeder Aarde pijn doen en doden. Ook willen wij geen sociale programma’s en projecten die de gemeenschappen verdelen en ziek maken. We geloven niet in politici en in hun partijen, ook niet in hun rechters en hooggerechtshof. Altijd zullen we doorgaan met het construeren van gerechtigheid, want wij hebben iets wat zij van boven niet hebben: Vrede, Herinnering, Waarheid en Waardigheid.”

Caminando La Otra Justicia
Tijdschrift Caminando La Otra Justicia, het Bewandelen van de Andere Gerechtigheid.

Meer verhalen van Marije Douma

Strijd in het paradijs

In de prachtige omgeving van Agua Clara is een strijd gaande om land. Terrein van de inheemse bevolking. Mensenrechtenwaarnemers begeleiden de families.

De passie voor het dienen van het volk

Ik zag in de praktijk hoe groot de passie voor het dienen van het volk is, La Pasión de Servir al Pueblo. Dit is de titel van een boek (in het Spaans) over de oprichter van FrayBa, bisschop Samuel Ruiz García dat onlangs werd gepresenteerd.

Lopen voor gerechtigheid

Zondag 3 en maandag 4 april 2016 liep ik samen met collega's van FrayBa mee in een pelgrimstocht van de organisatie Xinich (mieren in Tseltal). Zij strijden onder andere tegen de al 10 jaar durende straffeloosheid