Stel je voor. Je bent jong, je staat aan het begin van het leven. Waar jij vandaan komt is geen werk. Je volgt je instinct en de meest logische stap is je dorp te verlaten en werk te zoeken. Stel je dit eens voor, of bekijk deze 2-minuten durende video:

Met de beste intenties ga jij naar de kust. Met de gedachte je familie trots te maken en met geld terug te keren om ze te steunen, word jij ineens uit de bus gehaald. Een functionaris van de migratiedienst schijnt een lampje in je ogen. Je moet de waarheid zeggen. Je bent Mexicaans, maar hij gelooft je niet. Tegen je metgezel zeg je dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, het komt wel goed. “Waarschuw mijn ouders”, hoor je jezelf zeggen, en je ontdekt dat je dapperder bent dan je ooit had voorgesteld. Jouw vriend laat je met een bezwaard gevoel achter. Hij probeert je los te krijgen. “We komen uit hetzelfde dorp,” roept hij nog. De Migratiedienst snoert hem de mond. “Nog één woord en je gaat met je vriend mee,” zeggen ze en dat wilde jij, Maximiliano, niet. “Ga maar alvast,” zeg je. Na deze woorden volgt een eindeloze stilte die nu al 4 maanden duurt.

Verdwijningen in Mexico

Dat is het verhaal van Maximiliano Gordillo Martínez. Zijn verhaal is helaas eerder regel dan uitzondering. Toen hij op 8 mei 2016, één dag na vertrek, uit de bus werd geplukt, werden er nog 6 anderen uit de bus gehaald. De reden zou zijn dat Maximiliano en de andere 6 werden aangezien voor “illegalen”, ofwel migranten uit Centraal-America. De manier waarop wordt omgegaan met migranten, die niet zomaar migranten zijn maar vluchtelingen, is schandalig. Ieder land heeft de plicht een immigrant in te lichten van zijn of haar recht om de procedure te beginnen om een vluchtelingenstatus te krijgen en residentie aan te vragen. Mexico lijkt er hele andere “procedures” op na te houden. De meeste immigranten verdwijnen gewoon, er wordt zelfs gespeculeerd dat Migratie hen doorverkoopt aan het mensenhandelcircuit. Dit is zogenaamd democratisch Mexico!

Maximiliano

Hoe Mexico omgaat met migranten is absurd. NGO’s als Voces Mesoamericanas in Chiapas en La 72 in Tabasco komen voor hen op. Maar Maximiliano is geen migrant, hij is geboren in Socoltenango, Chiapas, een kleine gemeenschap met Maya-origine. Omdat Maximiliano nooit eerder uit het dorp was geweest, had hij nog geen kans gehad om een document aan te vragen dat zijn Mexicaanse identiteit kon bevestigen. Wel had hij een geboorteakte bij zich, maar de Migratiedienst wilde daar niets van weten. Toen zijn ouders werden ingelicht door de vriend die met Maximiliano meereisde, schrokken ze. Maar ze waren er ook van overtuigd dat er sprake was van een vergissing. Als ouders zouden zij wel uitleggen dat Maximiliano Mexicaans is. Toen de familie contact maakte met de Migratiedienst in Chablé. Tabasco, waar hun zoon was aangehouden, wist zogenaamd niemand van het bestaan van hem af, terwijl een hele bus vol getuigen was geweest dat hij dáár was aangehouden. “Nee hoor, om 22 uur hadden wij pauze,” werd er gezegd.

De familie heeft op dat moment FrayBa, Voces Mesoamericanas en de plaatselike parochie ingeschakeld. Twee advocaten, één van FrayBa en één van Voces Mesoamericanas zitten op de zaak en geven aan dat er tot op de dag van vandaag geen onderzoek is gestart door Justitie. Er lijkt een samenwerking te bestaan tussen Justitie en de Migratiedienst, een gevaarlijk verband, zoals een van de advocaten uitlegt in onderstaande video, de eerste persconferentie:

 

 

Zoektocht naar Maximiliano

De eerste persconferentie leverde niet veel publiciteit op. Daarom is er een strategie uitgedacht om Maximiliano onder de aandacht te brengen. We zijn 8 augustus, 3 maanden na zijn verdwijning, naar Tabasco afgereisd om daar een tweede persconferentie te houden en een Maya-ceremonie vóór de deur van het Migratiedienstkantoortje te houden. Bekijk hier de 4-minuut durende video van de ceremonie:

 

 

De climax van deze indrukwekkende proteststoet en ceremonie was het moment dat iedereen de rechterhand opstak en naar het kantoor liep (min 1.58). Dit is het gebaar van het zegenen. De filosofie erachter is: “Dit is een slechte plek, met slechte mensen, wij zegenen deze plek en deze mensen zodat het kwaad in goed kan veranderen.” Als reactie hierop zien we vervolgens intimiderend machtsvertoon: twee mannen komen met een kalasjnikov naar buiten.

Samen sterk!

Ook jij kunt wat doen. Deel deze video help mij fondsen te werven voor het belangrijke werk van FrayBa door hier te doneren.

Vivo se lo llevaron, vivo lo queremos!
Levend pakten ze hem van ons af, levend willen we hem terug!

Meer verhalen van Ambra Reijnen

Cultuur en mensenrechten

Er wordt in Nederland ontzettend veel op bezuinigd en culturele studies worden vaak erg onderschat. Maar in Mexico heb ik gezien wat ik altijd al dacht: cultuur kan de wereld verbeteren.

Confrontatie met realiteit

Na een paar dagen wennen aan San Cristóbal de las Casas, mijn voorlopige nieuwe thuisbasis, was het al tijd om uit de magie van dit zogeheten Pueblo Mágico te ontwaken.

Duistere realiteit achter vrolijke kleuren

Een maand in Mexico, en er is al zoveel gebeurd. Alles waar ik over gelezen had, werd werkelijkheid vanaf de eerste stap die ik in Chiapas zette.