Een maand in Mexico, en er is al zoveel gebeurd. Ik vertrok 11 mei uit Amsterdam, uit veilig Nederland en 12 mei was ik al letterlijk in een Mexicaanse chaos beland. Alles waar ik over gelezen had, werd werkelijkheid vanaf de eerste stap die ik in Chiapas zette.

Mijn vlucht vanuit Mexico-stad bracht mij naar Tuxtla Gutiérrez, hoofdstad van Chiapas. Daar kreeg ik te maken met een blokkade, georganiseerd door leraren die zich verzetten tegen een Reforma educativa die rampzalige gevolgen heeft voor het onderwijssysteem. Voor mij betekende het dat er geen weg mogelijk leek naar San Cristóbal de las Casas. Uiteindelijk ben ik met toeval en geluk in de juiste colectivo gestapt die via een hobbelige omweg over bergen en door valleien in San Cristóbal wist aan te komen. Klik hier om het hele avontuur te lezen.

Eenmaal aangekomen in San Cristóbal, Pueblo mágico zoals ze hier zeggen, kwam ik terecht in een wereld vol tegenstrijdigheden. De prachtige kleuren van de huizen steken fel af tegen de discriminatie van de inheemse volkeren. Diezelfde huizen hebben een deurbel waar zelfs een Nederlander zijn/haar hand voor moet uitsteken: zo kunnen de indios er niet bij.

mensen_langs_wegrand

Confronterend

Discriminatie tegen de indigenas, de inheemse Maya-bevolkingis een probleem dat zich in Chiapas op vele manieren uit. Het werken bij een mensenrechtenorganisatie is dan ook erg indrukwekkend en confronterend. In één maand heb ik, naast het ondersteunen van de communicatie-afdeling met vele taken ook:

  • in een Zapatista-dorp geobserveerd
  • foto’s en video’s gemaakt van demonstraties en persconferenties
  • oog in oog gestaan met onrecht

Verdwijning

Eén van de meest recente gebeurtenissen die me heeft aangegrepen is de verdwijning van een 18-jarige jongen. Ik heb de persconferentie mogen filmen, waarvan ik een 3-minuten lange samenvatting heb gemonteerd.

De verdwijning van Maximiliano, is slechts één van de vele verdwijningen die dagelijks aan de orde komen. Dat terwijl hij geen andere ‘schuld’ heeft dan het behoren tot een inheemse gemeenschap. Hij had de wens om zijn familie bij te staan door werk te zoeken.

Het juridisch bijstaan van deze familie is slechts één van de vele voorbeelden van het werk dat FrayBa verricht.

Het helpen met de communicatie en het kenbaar maken van wat hier in Chiapas gaande is, is één van de vele werkzaamheden die ik hier verricht.

straat_kleurrijke_huizen

Wat kun jij doen?

Zou jij iets voor deze, en vele andere families willen doen? Dat kan door dit bericht zoveel mogelijk te delen om druk uit te oefenen op de Mexicaanse regering. Door te doneren door op “Steun mijn project” te klikken bovenaan deze pagina. Alles gaat direct naar FrayBa om met hun valide werk door te gaan.

Meer achtergrondinformatie over Chiapas (in het Engels) vind je hier.

Meer verhalen van Ambra Reijnen

Maximiliano verdwenen

Maximiliano verlaat zijn dorp en gaat op zoek naar werk. De Migratiedienst plukt hem met anderen uit de bus. Hij verdwijnt.

Cultuur en mensenrechten

Er wordt in Nederland ontzettend veel op bezuinigd en culturele studies worden vaak erg onderschat. Maar in Mexico heb ik gezien wat ik altijd al dacht: cultuur kan de wereld verbeteren.

Confrontatie met realiteit

Na een paar dagen wennen aan San Cristóbal de las Casas, mijn voorlopige nieuwe thuisbasis, was het al tijd om uit de magie van dit zogeheten Pueblo Mágico te ontwaken.