vrijwilliger profiel Marije Douma

Ik ben een actief wereldburger en wil een concrete bijdrage leveren aan meer vrede en rechtvaardigheid.

Ik ben Marije Douma en ik heb een grote passie voor Latijns-Amerika en Mexico in het bijzonder! Ook werk ik al enige jaren als docent Spaans en lerarenopleider bij de Hogeschool Utrecht. Van februari tot mei 2016 heb ik gewerkt als mensenrechtenwaarnemer in Chiapas, Mexico.

In Chiapas is al jaren een strijd gaande, waarbij de rechten van de inheemse en boerenbevolking ernstig geschonden worden. De landrechten en het recht tot zelfbeschikking van veel dorpen komt vaak  in het gedrang door economische belangen, denk aan mijnbouw of toeristische projecten. Het antwoord van de Mexicaanse regering op het verzet van deze gemeenschappen gebeurt veelal door middel van bedreigingen, omkoping, arrestaties, marteling, militarisering en ontruimingen.

Wat heb ik gedaan

Ik heb drie maanden gewerkt in een groep van internationale mensenrechtenwaarnemers voor FrayBa, een mensenrechtenorganisatie in de hoofdstad van Chiapas, San Cristobal de las Casas. Naast het werken op kantoor heb ik een aantal weken bij inheemse gemeenschappen gewoond. Hiermee kon ik een bijdrage leveren aan de bescherming en verdediging van hun mensenrechten.

Mucha genta pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, puede cambiar el mundo. Eduardo Galeano

Veel kleine mensen die kleine dingen doen op kleine plekken kunnen de wereld veranderen. Met deze quote wil ik aangeven wat mij inspireert om dit werk te doen. Ik wil graag een actief wereldburger zijn en een concrete bijdrage leveren aan meer vrede en rechtvaardigheid in Mexico. Maar dat kan ik niet alleen.

Acties

Ik heb je hulp nodig! De komende maanden wil ik zo veel mogelijk geld ophalen zodat de mensenrechtenorganisatie FrayBa haar belangrijke werk kan blijven doen. Help je mee?

Verhalen van Marije Douma

Ik ben een actief wereldburger en wil een concrete bijdrage leveren aan meer vrede en rechtvaardigheid.

Strijd in het paradijs

In de prachtige omgeving van Agua Clara is een strijd gaande om land. Terrein van de inheemse bevolking. Mensenrechtenwaarnemers begeleiden de families.

Op weg naar gerechtigheid

Donderdag 3 maart werd op het kantoor van FrayBa het tijdschrift Caminando La Otra Justicia, het Bewandelen van de Andere Gerechtigheid gepresenteerd. Het is het resultaat van drie fora waarin Indiaanse gemeenschappen en organisaties ideeën uitwisselden over alternatieven voor de straffeloosheid.

De passie voor het dienen van het volk

Ik zag in de praktijk hoe groot de passie voor het dienen van het volk is, La Pasión de Servir al Pueblo. Dit is de titel van een boek (in het Spaans) over de oprichter van FrayBa, bisschop Samuel Ruiz García dat onlangs werd gepresenteerd.

Lopen voor gerechtigheid

Zondag 3 en maandag 4 april 2016 liep ik samen met collega’s van FrayBa mee in een pelgrimstocht van de organisatie Xinich (mieren in Tseltal). Zij strijden onder andere tegen de al 10 jaar durende straffeloosheid

Slapen op de heilige grond van Acteal

Van 6 tot 13 april 2016 verbleef ik samen met een Duitse waarneemster in Acteal. Hier werden in 1997 45 mensen en 4 ongeboren baby’s, die met messen uit de buik van de dode zwangere vrouwen werden gesneden, vermoord door paramilitairen.