vrijwilliger profiel Ambra Reijnen

“Beter om staande te sterven dan gebukt te leven”

Waar het begon

In mei reis ik, Ambra Reijnen, naar de deelstaat Chiapas in het zuiden van Mexico. Ondanks de rijkdom van de natuur is dit is een van de armste deelstaten van Mexico. Vooral de inheemse bevolking gaat hieronder gebukt. Daarbij hebben zij ook nog te maken met schendingen van hun mensenrechten. Mensen met een Missie en plaatselijke partnerorganisatie FrayBa (Fray Bartolomé de las Casas) staan deze bevolking, directe afstammelingen van de Maya’s, bij. Ook ik zal namens deze organisaties mijn bijdrage kunnen leveren: voor drie maanden zal ik als mensenrechtenwaarnemer werkzaam zijn in Mexico!

De situatie in Chiapas Alles wat vandaag gebeurt, is te herleiden naar vroeger. Ook de deelstaat Chiapas is doordrenkt met historie. De onderdrukking waar de hedendaagse Maya bevolking onder lijdt, begon al meer dan 500 jaar geleden, toen de eerste Spaanse kolonisten hun gastvrijheid met zwakte verwarden. Al in de 16e eeuw, zette missionaris Fray Bartolomé de las Casas (waar organisatie FrayBa haar naam aan ontleent) zich in voor de Mayabevolking. Wat er vandaag over is aan de prachtige Mayacultuur is te danken aan hun eigen kracht in deze overlevingsstrijd.

Steun Ambra Reijnen

Na het kolonialisme heeft de bevolking nu te kampen met andere vormen van onderdrukking: de pracht van de natuuromgeving van Chiapas maakt dat de Mexicaanse federale staat “grootse plannen” heeft waarin respect voor de eerste bewoners, zacht uitgedrukt, vrijwel afwezig is. Zo worden er onder andere plannen gemaakt voor het aanleggen van een snelweg die de toeristische bestemmingen Palenque en San Cristóbal de las Casas zou moeten verbinden, en wel precies over het land van de inheemse bevolking. Protesten worden vervolgens vaak met geweld de kop ingedrukt. De volkeren hebben zich daarom georganiseerd in de Zapatista-beweging, een naam die eer betoont aan de 19e eeuwse revolutie strijder Emiliano Zapata. Ook zij sterven liever staande, dan dat zij langer gebukt het leven door moeten gaan. Onrecht in Chiapas:

“Beter om staande te sterven dan gebukt te leven” – Emiliano Zapata

Wat ga ik doen?

Het is natuurlijk een moeizaam en langdurig proces om de situatie daadwerkelijk te verbeteren, maar juist daarom moet er nooit worden opgegeven. FrayBa staat de volkeren bij door vele acties: deze non-gouvernementele organisatie ondersteunt onder andere de volkeren in hun rechtzaken, documenteert de mensenrechtenschendingen en zorgt dat de strijd in Chiapas bekender wordt in Mexico en daarbuiten. Mensen met een Missie biedt hulp vanuit Nederland door o.a. fondsenwerving en het sturen van mensenrechtenwaarnemers.

Als mensenrechtenwaarnemer zal ik steeds twee weken verblijven in een verschillend inheems dorp. Het is gebleken dat bij aanwezigheid van mensenrechtenwaarnemers de spanning in de dorpen sterk afneemt. De rest van de tijd zal ik werkzaam zijn in het hoofdkantoor van FrayBa, in San Cristóbal de las Casas. Ook zal ik uitgebreid over Chiapas schrijven in deze blog en op mijn eigen website (www.collectingcultures.com) en hoop ik mini-documentaires te kunnen realiseren!

Steun mij in dit project!

Een belangrijk deel van mijn taken bij FrayBa is het werven van fondsen zodat zij onder andere de mensenrechtschendingen kunnen documenteren, rechtzaken kunnen bekostigen en de inheemse bevolking op de best mogelijke manier kunnen steunen. Alles wat ik ophaal gaat rechtstreeks naar FrayBa. Ik zal ontzettend dankbaar zijn als je mij met de fondsenwerving steunt!

Over mij

Onrecht tegen minderheden heeft mij altijd veel gedaan. Mijn droom is het visuele medium (naast het schrijven van artikelen) te kunnen gebruiken om empathie te kunnen vergroten en meer onderling begrip tussen verschillende culturen, al is het maar een beetje. Alle kleine beetjes helpen!

Verhalen van Ambra Reijnen

“Beter om staande te sterven dan gebukt te leven”

Maximiliano verdwenen

Maximiliano verlaat zijn dorp en gaat op zoek naar werk. De Migratiedienst plukt hem met anderen uit de bus. Hij verdwijnt.

Cultuur en mensenrechten

Er wordt in Nederland ontzettend veel op bezuinigd en culturele studies worden vaak erg onderschat. Maar in Mexico heb ik gezien wat ik altijd al dacht: cultuur kan de wereld verbeteren.

Confrontatie met realiteit

Na een paar dagen wennen aan San Cristóbal de las Casas, mijn voorlopige nieuwe thuisbasis, was het al tijd om uit de magie van dit zogeheten Pueblo Mágico te ontwaken.

Duistere realiteit achter vrolijke kleuren

Een maand in Mexico, en er is al zoveel gebeurd. Alles waar ik over gelezen had, werd werkelijkheid vanaf de eerste stap die ik in Chiapas zette.