Vredesmissie Iligan: wat hebben we bereikt en wat moet er nog gebeuren

Totaal benodigd bedrag: € 40.500 (financiering nog niet rond)

Het overkwam tienduizenden mensen in mei 2017 in de stad Marawi in het zuiden van de Filipijnen. Zij zijn op de vlucht geslagen naar de 40 kilometer verderop gelegen stad Iligan. Ze zijn vaak getraumatiseerd, verblijven in niet erkende evacuatiecentra en proberen hun leven weer op te bouwen.

Tussen de vluchtelingen die veelal moslim zijn en de oorspronkelijke bevolking van de stad die overwegend christelijk is, bestaat veel wantrouwen. De verhouding tussen deze twee bevolkingsgroepen is van oudsher gespannen en de situatie in Iligan zet de relaties verder onder druk. De kans op een nieuw conflict is levensgroot.

Toen de vluchtelingen uit Marawi aankwamen zijn wij direct van start gegaan. Omdat de terugkeer van de vluchtelingen nog niet mogelijk is, is het noodzakelijk om met het project door te gaan en we hopen dat u kunt helpen om het vervolg te financieren.

Vrede, blijvende vrede is het uiteindelijke doel.

Wat is er precies aan de hand?

Gestart met twee kernactiviteiten

 • 25 leiders uit de evacuatiecentra worden opgeleid om te kunnen bemiddelen bij conflicten. De leiders worden ingezet bij het oplossen van conflicten binnen de evacuatiecentra, maar ook bij conflicten met bewoners van de omringende wijken.
 • In de stad Iligan is een workshop georganiseerd voor 32 gekozen leiders van de moslim- en christelijke gemeenschappen. Er werd gesproken over onderlinge vooroordelen. De sfeer was vriendelijk. Meerdere leiders hebben na afloop hun dankbaarheid uitgesproken voor de verbeterde relaties tussen christen- en moslimgemeenschappen in de stad. Er zijn zelfs verschillende vriendschappen gesloten.

Aida Malik (65) is uitgegroeid tot een van de leiders in de centra.
 

Lees het verhaal van Aida

Julie Mingeli

Julie Mingeli


Heeft u vragen over dit project? Of over uw mogelijkheden om bij te dragen aan dit project? Ik sta voor u klaar.

U kunt mij bereiken op +31657782964 en per e-mail.

Of laat uw gegevens achter en ik neem contact met u op.
  Lees hier hoe Mensen met een Missie omgaat met je gegevens en betaalinformatie.
  Mensen met een Missie legt je gegevens vast conform de Wet bescherming persoonsgegevens. We kunnen deze gebruiken om je te informeren over onze activiteiten, projecten en producten. Als je deze informatie niet wilt ontvangen kun je dat aan ons laten weten via Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL Den Haag of via info@mensenmeteenmissie.nl.


  Dit is wat ons uniek maakt


  usp

  Lokaal

  We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
  usp

  Dialoog

  Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
  usp

  Religie

  We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.