Stephany verloor haar kindje, en bijna haar eigen leven, tijdens haar bevalling. Zij is niet de enige vrouw die medische complicaties krijgt omdat zij is besneden.

Stephany (28) woont in Karamoja, een enorm afgelegen en bergachtig gebied in het district Moroto (noordoost Uganda). Zij probeert de mensen in haar gemeenschap bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van vrouwenbesnijdenis. “Ik wil dat andere vrouwen niet overkomt wat mij overkwam,” zegt zij.

Eindelijk naar school

Stephany was als meisje al vastberaden. Op 7-jarige leeftijd wilde zij heel graag naar school, maar dat mocht niet van haar vader. Na veel pogingen en hulp van anderen lukt het haar om haar vader te overtuigen. Eindelijk!


Stephany spreekt haar gemeenschap toe over de nadelen van vrouwenbesnijdenis en uithuwelijking

Gedwongen om te werken

Kort erna overlijdt Stephany’s vader, waarna zij wordt opgevangen door haar ooms. Zij dwingen haar om te werken, omdat er nog een oude bruidsschuld terugbetaald moet worden. In Karamoja moet een bruidsschat betaald worden als een meisje wordt uitgehuwelijkt. Het meisje moet bovendien besneden worden, dat is een voorwaarde om uitgehuwelijkt te kunnen worden.

Stephany wordt als jong meisje besneden en uitgehuwelijkt.

Uitgehuwelijkt en zwanger

Ook Stephany wordt als jong meisje besneden. Op 14-jarige leeftijd wordt zij uitgehuwelijkt, en kort erna raakt zij zwanger. Tijdens de zware bevalling, die dagenlang duurt, is er geen medische hulp. Tijdens de bevalling verliest Stephany haar kindje. Zij overleeft gelukkig zelf, maar raakt wel incontinent.


Bij de Tepeth stam zijn vrouwenbesnijdenis en uithuwelijking eeuwenoude tradities

Verstoten door incontinentie

Incontinente vrouwen worden in veel gemeenschappen verstoten. Dat gebeurt ook bij Stephany. Zij wordt verlaten door haar man, en zelfs haar moeder verstoot haar. Gelukkig wordt Stephany opgevangen door father Jimmy, die ervoor zorgt dat zij medische hulp krijgt. Stephany herstelt volledig en ook psychisch komt zij erbovenop.

Eeuwenoude tradities doorbreken

Nu doet Stephany er alles aan om te voorkomen dat andere meisjes ook worden besneden en uitgehuwelijkt. Dat is ontzettend moeilijk, want deze eeuwenoude tradities zitten diepgeworteld in de cultuur. Maar zij ziet wel dat steeds meer jonge meisjes in haar gemeenschap weigeren besneden of uitgehuwelijkt te worden.

Steeds meer jonge meisjes weigeren besneden te worden.

Stephany’s droom

Stephany’s droom is om nog veel meer mensen in Uganda en andere landen bewust te maken van de gevaren van vrouwenbesnijdenis. Zodat andere meisjes niet overkomt wat haar overkwam.

 

Helpt u mee om gevaarlijke tradities in Uganda te doorbreken?

Steun mensen met een Missie zoals Stephany.

DONEER

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

Op weg naar minder partnergeweld in Uganda

In Uganda gaan vaak alleen jongens naar school. Mannen worden gezien als leider van het gezin, vrouwen horen te dienen… Lees verder

Uganda

Vaderschapstraining voor minder geweld tegen vrouwen in Uganda

Veel ontwikkelingsprogramma’s die werken aan het terugdringen van huiselijk geweld en genderongelijkheid, richten zich op de vrouw. De organisatie Terelepar… Lees verder

Uganda

Een moedige keuze

Vijfendertig jaar geleden ontvluchtte Agnes Atok (67) de burgeroorlog in Zuid-Sudan, nadat haar man was vermoord. Met haar dochter en… Lees verder

Uganda

Een leven vrij van geweld voor vrouwen in Uganda

Veel vrouwen in Uganda zijn slachtoffer van geweld. Na jaren van burgeroorlog is het relatief rustig in Uganda. Maar voor… Lees verder