Stephany verloor haar kindje, en bijna haar eigen leven, tijdens haar bevalling. Zij is niet de enige vrouw die medische complicaties krijgt omdat zij is besneden.

Stephany (28) woont in Karamoja, een enorm afgelegen en bergachtig gebied in het district Moroto (noordoost Uganda). Zij probeert de mensen in haar gemeenschap bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van vrouwenbesnijdenis. “Ik wil dat andere vrouwen niet overkomt wat mij overkwam,” zegt zij.

Eindelijk naar school

Stephany was als meisje al vastberaden. Op 7-jarige leeftijd wilde zij heel graag naar school, maar dat mocht niet van haar vader. Na veel pogingen en hulp van anderen lukt het haar om haar vader te overtuigen. Eindelijk!


Stephany spreekt haar gemeenschap toe over de nadelen van vrouwenbesnijdenis en uithuwelijking

Gedwongen om te werken

Kort erna overlijdt Stephany’s vader, waarna zij wordt opgevangen door haar ooms. Zij dwingen haar om te werken, omdat er nog een oude bruidsschuld terugbetaald moet worden. In Karamoja moet een bruidsschat betaald worden als een meisje wordt uitgehuwelijkt. Het meisje moet bovendien besneden worden, dat is een voorwaarde om uitgehuwelijkt te kunnen worden.

Stephany wordt als jong meisje besneden en uitgehuwelijkt.

Uitgehuwelijkt en zwanger

Ook Stephany wordt als jong meisje besneden. Op 14-jarige leeftijd wordt zij uitgehuwelijkt, en kort erna raakt zij zwanger. Tijdens de zware bevalling, die dagenlang duurt, is er geen medische hulp. Tijdens de bevalling verliest Stephany haar kindje. Zij overleeft gelukkig zelf, maar raakt wel incontinent.


Bij de Tepeth stam zijn vrouwenbesnijdenis en uithuwelijking eeuwenoude tradities

Verstoten door incontinentie

Incontinente vrouwen worden in veel gemeenschappen verstoten. Dat gebeurt ook bij Stephany. Zij wordt verlaten door haar man, en zelfs haar moeder verstoot haar. Gelukkig wordt Stephany opgevangen door father Jimmy, die ervoor zorgt dat zij medische hulp krijgt. Stephany herstelt volledig en ook psychisch komt zij erbovenop.

Eeuwenoude tradities doorbreken

Nu doet Stephany er alles aan om te voorkomen dat andere meisjes ook worden besneden en uitgehuwelijkt. Dat is ontzettend moeilijk, want deze eeuwenoude tradities zitten diepgeworteld in de cultuur. Maar zij ziet wel dat steeds meer jonge meisjes in haar gemeenschap weigeren besneden of uitgehuwelijkt te worden.

Steeds meer jonge meisjes weigeren besneden te worden.

Stephany’s droom

Stephany’s droom is om nog veel meer mensen in Uganda en andere landen bewust te maken van de gevaren van vrouwenbesnijdenis. Zodat andere meisjes niet overkomt wat haar overkwam.

 

Helpt u mee om gevaarlijke tradities in Uganda te doorbreken?

Steun mensen met een Missie zoals Stephany.

DONEER

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

“Mijn jeugd en toekomstdromen zijn afgepakt”

Santa Akongo (21) werd op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. Leven met haar echtgenoot was een hel en zij kon niet meer… Lees verder

Uganda

71 families geweldvrij maken

In Uganda zijn religieuze leiders belangrijk en invloedrijk. Paul gebruikt zijn rol als priester om de komende jaren 71 families… Lees verder

Uganda

Mannen zijn de baas bij de Karamojong

Bij de Karamojong, een nomadische stam uit Noord-Oost Uganda, hebben mannen het voor het zeggen. Vrouwen worden op jonge leeftijd… Lees verder

Uganda

Van pioniers in oorlog tot pioniers in vrede

Een stoffig landweggetje leidt ons naar Kidepo. Hier woont Ariko, één van de hoofdrolspelers van Meet the Soldier. Bij aankomst… Lees verder