Een stoffig landweggetje leidt ons naar Kidepo. Hier woont Ariko, één van de hoofdrolspelers van Meet the Soldier. Bij aankomst verwelkomen zo’n dertig Karomojong ons met zang en dans. Het is moeilijk voor te stellen dat dit kort geleden een conflictgebied was.

We zijn in Moroto, het grootste district van de regio Karamoja in Noord-Oost Uganda. Deze regio is de armste en meest droge van het land. Het is de thuisbasis van de Karamojong, een van oorsprong nomadische stam. Zij zijn onderverdeeld in zeven clans, waaronder de Matheniko en de Tepeth. Ariko behoort tot de laatstgenoemde.

Een warm welkom van de Karamojong

Hello Ariko…

Het is niet moeilijk om hem op te merken. De ruim 1,90m lange Ariko is gehuld in een modern geruit overhemd en een legerprint broek. Op zijn hoofd draagt hij een groen met blauw gehaakt hoedje en aan zijn voeten zitten slippers gemaakt van autobanden. Zijn sieraden en stok zijn, zo horen we later, statussymbolen, en staan voor de hoeveelheid vee dat hij bezit. Ik loop naar hem toe, geef hem een hand en zeg: ‘Hello Ariko!’ Verbaasd kijkt hij me aan. Hij weet niet dat ik hem al heb ontmoet – in virtual reality weliswaar.

Ariko’s sieraden staan voor de hoeveelheid vee dat hij bezit

Nooit meer terug naar hoe het was

Ariko staat op en gaat trots voor de 100 man staan die zich in het kerkgebouwtje hebben verzameld. Zij hebben net voor het eerst de film Meet the Soldier gezien. “De boodschap van deze film is vrede,” zegt Ariko vastbesloten. “Wij mogen nooit teruggaan naar hoe het was.”

De boodschap van deze film is vrede.

Rouwen om doden

Ariko was een aantal jaar geleden een compleet ander mens. Samen met zijn boezemvriend Zacharia leidde hij de gewelddadige veeroven tegen andere clans, zoals de Matheniko. Als de mannen thuis kwamen met gestolen vee, werden zij feestelijk onthaald in de gemeenschap. Maar regelmatig werd ook gerouwd om de vele doden die vielen. Met hulp van mens met een missie Paul Ngole gingen zij inzien dat dit geen duurzame manier van overleven was. En dat die mensen die je ziet als vijanden, dezelfde problemen hebben als jij. En hetzelfde verdriet voor de dierbaren die zij verliezen. Uiteindelijk legden de clans de wapens neer en sloten vrede.

Zacharia en Ariko leidden vroeger de veeroven. Elk litteken op Zacharia’s gezicht staat voor één persoon die hij om het leven heeft gebracht.

Empathie voor je vijand

En dat is precies waar Meet the Soldier over gaat: over het creëren van empathie voor je vijand. En die boodschap landt ook bij dit publiek, dat grotendeels bestaat uit jongeren die de veeroven niet hebben meegemaakt. “Wij zijn hetzelfde als zij,” roept een jongen. “We gaan toch ook niet iemand van onze eigen clan bevechten?” Een man op leeftijd staat op, hij heeft de gewelddadige geschiedenis wel meegemaakt en is het met de jongen eens. “Samenwerken brengt ons veel verder, dat hebben we nu ervaren.” Er klinkt een groot applaus.

Samenwerken brengt ons veel verder.

Alakara

We nemen Ariko mee naar Tapac. Hier woont Lomoromoe, de andere hoofdrolspeler uit Meet the Soldier. De mannen begroeten elkaar als oude vrienden. “Alakara!,” roept Lomoromoe, wat ‘ik ben dankbaar’ betekent in het Karamojong. Ook hier wordt de film positief ontvangen en Lomoromoe is zichtbaar trots op het resultaat.

Lomoromoe en Zacharia schudden elkaar de hand. “Wij willen nooit meer oorlog!”

Pioniers in vrede

Ariko en Lomoromoe praten samen na hoe was om de film op te nemen: een groot avontuur waar zij nog vaak aan terugdenken. “En nu?” vragen wij hen. “Nu moeten wij doorgaan met het uitdragen van de boodschap die de film verkondigt: vrede. Wij waren vroeger pioniers in de strijd, nu zijn we pioniers in vrede. Leven in vrede is uiteindelijk beter voor ons allemaal!”

 

Andrea is online marketeer bij Mensen met een Missie. Zij studeerde Communicatiewetenschap en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. “Mensen met een Missie heeft een bijzondere manier van werken. Wij steunen lokale mensen die zich dag in, dag uit, inzetten voor anderen in moeilijke situaties. Zij weten precies wat er nodig is om te helpen. Dat is in mijn ogen de meest effectieve vorm van internationale samenwerking.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

Op weg naar minder partnergeweld in Uganda

In Uganda gaan vaak alleen jongens naar school. Mannen worden gezien als leider van het gezin, vrouwen horen te dienen… Lees verder

Uganda

Vaderschapstraining voor minder geweld tegen vrouwen in Uganda

Veel ontwikkelingsprogramma’s die werken aan het terugdringen van huiselijk geweld en genderongelijkheid, richten zich op de vrouw. De organisatie Terelepar… Lees verder

Uganda

Een moedige keuze

Vijfendertig jaar geleden ontvluchtte Agnes Atok (67) de burgeroorlog in Zuid-Sudan, nadat haar man was vermoord. Met haar dochter en… Lees verder

Uganda

Een leven vrij van geweld voor vrouwen in Uganda

Veel vrouwen in Uganda zijn slachtoffer van geweld. Na jaren van burgeroorlog is het relatief rustig in Uganda. Maar voor… Lees verder