Santa Akongo (21) werd op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. Leven met haar echtgenoot was een hel en zij kon niet meer naar school. “Meisjes moeten zelf hun toekomst kunnen bepalen,” pleit zij.

Het is nog vroeg als we vanuit Gulu noordwaarts vertrekken. De geasfalteerde weg houdt na enkele kilometers op en we rijden een paar uur over een hobbelige weg. Dan komen we aan in het kleine dorpje Palaro.

Palaro is een klein dorpje ten noorden van Gulu

Nergens terecht

Wij spreken Santa, die op 14-jarige leeftijd is uitgehuwelijkt. Zij rende weg van haar echtgenoot, terug naar haar ouders. Maar die stuurden haar weer terug. Haar echtgenoot begon haar te slaan en te misbruiken. Santa wilde heel graag naar school, maar had geen idee hoe. Ze had er geen geld voor, en moest bovendien voor de twee kinderen zorgen die zij ondertussen had gekregen.

Santa’s echtgenoot begon haar te slaan en te misbruiken.

Tijd kan niet meer terug

Santa besloot hulp te vragen aan Denis en zijn team, die regelmatig voorlichtingssessies over geweld tegen vrouwen gaven in haar dorp. Zij gaven haar advies en bemiddelden tussen haar en haar echtgenoot. Santa wordt nu beter behandeld door haar man en heeft een manier gevonden om vreedzaam samen te leven met hem. Maar de tijd kan niet meer teruggedraaid worden. Santa krijgt haar jeugd nooit meer terug.

Denis werkt al jaren aan vrede in zijn land en zet zich ook in tegen geweld tegen vrouwen

Geluk

“Ik had zoveel meer uit mijn leven kunnen halen als ik niet was uitgehuwelijkt. Dan had ik misschien een beroep geleerd, zoals jij.” Ze wijst naar mij. Ik kijk naar de camera die om mijn nek hangt en besef dat ik inderdaad ontzettend veel geluk heb. Ik heb als jonge vrouw de vrijheid gehad om te studeren en mezelf te ontwikkelen. Voor de meeste vrouwen op deze wereld geldt dat niet.

Voor de camera ontpopt Santa zich tot een fotomodel

Grotere kans op geweld

Denis, die zich al jaren inzet voor vrede in zijn land, zegt: “Kinderen moeten kinderen kunnen zijn. Ze moeten naar school kunnen, zichzelf kunnen ontwikkelen. Je bent als jong meisje nog niet mondig genoeg om, indien nodig, weerstand te bieden tegen je – vaak veel oudere – echtgenoot. Deze vrouwen zijn daarom veel vaker slachtoffer van huiselijk geweld.”

Veel ouders zien uithuwelijking als enige manier om te overleven.

Helaas kunnen kindhuwelijken nog niet altijd voorkomen worden. “Veel ouders zien het uithuwelijken van hun jonge dochter als enige manier om te overleven,” legt Denis uit. Voor een uitgehuwelijkt meisje is het meestal beter om bij haar echtgenoot te blijven. Een gescheiden moeder zonder opleiding staat er dan helemaal alleen voor. In deze gevallen investeren wij veel in bemiddeling, zoals bij Santa.”

Wens

Ik vraag Santa of ik nog een paar foto’s van haar mag maken. Haar ogen lichten meteen op. Zodra ze voor de camera staat, poseert ze uitgebreid en straalt van zelfverzekerdheid. Ik stel haar nog één vraag: wat haar wens is. “Ik wil de mensen uit mijn dorp bewust maken van de gevaren van kindhuwelijken. Zodat er uiteindelijk geen enkel meisje tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt.”

Mijn wens is dat geen enkel meisje in mijn dorp nog wordt uitgehuwelijkt. – Santa Akongo (21)

 

Andrea is online marketeer bij Mensen met een Missie. Zij studeerde Communicatiewetenschap en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. “Mensen met een Missie heeft een bijzondere manier van werken. Wij steunen lokale mensen die zich dag in, dag uit, inzetten voor anderen in moeilijke situaties. Zij weten precies wat er nodig is om te helpen. Dat is in mijn ogen de meest effectieve vorm van internationale samenwerking.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

Op weg naar minder partnergeweld in Uganda

In Uganda gaan vaak alleen jongens naar school. Mannen worden gezien als leider van het gezin, vrouwen horen te dienen… Lees verder

Uganda

Vaderschapstraining voor minder geweld tegen vrouwen in Uganda

Veel ontwikkelingsprogramma’s die werken aan het terugdringen van huiselijk geweld en genderongelijkheid, richten zich op de vrouw. De organisatie Terelepar… Lees verder

Uganda

Een moedige keuze

Vijfendertig jaar geleden ontvluchtte Agnes Atok (67) de burgeroorlog in Zuid-Sudan, nadat haar man was vermoord. Met haar dochter en… Lees verder

Uganda

Een leven vrij van geweld voor vrouwen in Uganda

Veel vrouwen in Uganda zijn slachtoffer van geweld. Na jaren van burgeroorlog is het relatief rustig in Uganda. Maar voor… Lees verder