Iedere ochtend leidt hij in zijn smetteloos witte habijt een mis voor de lokale gemeenschap. Pater Hans van de missie in Tapac begrijpt de cultuur van de Tepeth-stam als geen ander en heeft een uitgesproken mening als het gaat om het veranderen van hun rituelen. “Je moet hier niet aankomen met een vijfjarenplan, dat is alleen maar frustrerend.”

Pater Hans komt oorspronkelijk uit München, Duitsland. Samen met de Filipijnse pater Jimmy runt hij de missie in Tapac, een missie die wordt ondersteund door Mensen met een Missie. Samen vormen zij een sterk team.
Pater Jimmy is de meest activistische van de twee, pater Hans vooral de geestelijke. Als hij spreekt heeft hij veel weg van een filosoof, maar eentje met een grote dosis humor. Voor de Orde van de Witte Paters wordt hij al jaren uitgezonden. Hij werkte onder andere in India en Tanzania, en nu alweer 17 jaar in Uganda. Sinds een half jaar werkt hij op de missie in Tapac.

Pater Hans in gesprek met Loes   

Groot hart  

Pater Hans heeft een groot hart voor de lokale gemeenschap, begroet iedereen altijd met een gulle en aanstekelijke lach en maakt tijd voor een praatje. Met zijn 17 jaar Uganda weet hij heel goed hoe de oude rituelen werken. Hans: “Je moet de dingen hier niet te snel willen veranderen, je moet echt een lange adem hebben. Ze doen het hier al zo lang op dezelfde manier en ze hebben het altijd overleefd. Wie zijn wij om hen te vertellen dat het anders moet.”

Je moet de dingen hier niet te snel willen veranderen.

Huidige problematiek

Pater Hans en pater Jimmy doen wat zij kunnen om de huidige problematiek van de gemeenschap bespreekbaar te maken. Huiselijk geweld, vrouwenbesnijdenis, conflicten over vee en land. Hans: “Als paters kunnen we invloed hebben op de huidige problematiek van de Tepeth, maar verandering kost tijd. Als je de lokale gemeenschap te stellig vertelt wat ze moeten doen, zetten ze zelfs hun hakken in het zand. Het belangrijkste is dat we hun vertrouwen winnen en begrijpen waar ze vandaan komen. Van daaruit werken we verder. Het dragen van mijn witte habijt is daarbij van groot belang. Niet alleen tijdens de mis maar ook als ik op ziekenbezoek ga. Met mijn t-shirt en spijkerbroek kan ik echt niet aan komen.”

Als je de lokale gemeenschap te stellig vertelt wat ze moeten doen, zetten ze hun hakken in het zand.

Loes van Oosterhout (51) is getrouwd met Bart en is eigenaar van Limona Coaching & Communicatie. Als bedrijfsjournalist is het altijd haar grote wens geweest om verslag te leggen van ontwikkelingsprojecten in het buitenland. “Op ‘veilige afstand’ toekijken hoe mensen in de wereld het zoveel slechter hebben dan wij, is niet aan mij besteed. Ik ben blij dat ik als reporter voor Mensen met een Missie een bijdrage kan leveren.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

“Mijn jeugd en toekomstdromen zijn afgepakt”

Santa Akongo (21) werd op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. Leven met haar echtgenoot was een hel en zij kon niet meer… Lees verder

Uganda

71 families geweldvrij maken

In Uganda zijn religieuze leiders belangrijk en invloedrijk. Paul gebruikt zijn rol als priester om de komende jaren 71 families… Lees verder

Uganda

Mannen zijn de baas bij de Karamojong

Bij de Karamojong, een nomadische stam uit Noord-Oost Uganda, hebben mannen het voor het zeggen. Vrouwen worden op jonge leeftijd… Lees verder

Uganda

Van pioniers in oorlog tot pioniers in vrede

Een stoffig landweggetje leidt ons naar Kidepo. Hier woont Ariko, één van de hoofdrolspelers van Meet the Soldier. Bij aankomst… Lees verder