In Tapac (Noord-Uganda) ontmoeten wij father Jimmy. Hij maakt zich hard voor o.a. het afschaffen van vrouwenbesnijdenis en gedwongen huwelijken. Dat hij zich hiermee op glad ijs bevindt, wordt ons gauw duidelijk.

Father Jimmy 

Na uren hobbelen over stoffige wegen op de grens tussen Uganda en Kenia bereiken we de kleine gemeenschap Tapac. Op de heuvels die uitkijken over de prachtige omgeving wonen de drie ‘witte paters’ van de St. Paulus parochie. ‘Wit’ slaat niet op hun huidskleur maar op de witte gewaden die ze tijdens de mis dragen. Eén van de paters komt uit Ghana en is helaas niet thuis als wij de parochie bezoeken. De beide andere mannen zijn tegenpolen. ‘Father’ Hans, een filosofische en welbespraakte Duitser. ‘Father’ Jimmy, een jongensachtige avonturier uit de Filipijnen, waarvan je het idee krijgt dat hij hier tijdens het backpacken toevallig terecht is gekomen.

De Tepeth respecteren hem, maar hij moet niet teveel pushen.

Geduld    

Jimmy neemt ons die middag mee naar de Tepeth stam. Met zijn terreinwagen scheurt hij door drooggevallen rivierbeddingen de berg op, terwijl wij achterin de auto alle kanten op geslingerd worden. Via de achteruitkijkspiegel zie ik de twinkeling in zijn ogen. Zoals Hans het later mooi verwoordt:

Jimmy has to go out into the fields, he’s got the fire.

Er zijn veel problemen in deze regio. Jimmy maakt zich onder andere hard voor het afschaffen van vrouwenbesnijdenis en gedwongen huwelijken. Hij probeert het vertrouwen van de stamoudsten te winnen om hen geleidelijk op andere gedachten te kunnen brengen. Dat vraagt heel veel geduld. Jimmy begeeft zich op glad ijs: de Tepeth respecteren hem, maar als hij teveel pusht zet hij alles wat er inmiddels is opgebouwd op het spel.

Father Jimmy in de gemeenschap  

Onthullingen     

‘s Avonds, na de barbecue met bier die speciaal voor ons georganiseerd is, vertelt Jimmy over de acties die hij samen met de Tepeth onderneemt om de ontbossing van de heuvels door de regering tegen te gaan. Over het stiekem vervoeren van demonstranten en het om de tuin leiden van de politie. Ik heb het gevoel dat ik naar het script van een nieuwe aflevering van The A-team zit te luisteren.

Ik heb het gevoel dat ik naar het script van een nieuwe aflevering van The A-team zit te luisteren.

Nooit vergeten      

De ontmoeting met Jimmy zal ik de rest van mijn leven niet meer vergeten. Wat een passie, wat een betrokkenheid, wat een humor. Deze man strijdt met alles wat hij in zich heeft om de leefomstandigheden van de Tepeth te verbeteren. Dit is overduidelijk zijn roeping. En daarmee is hij in mijn ogen de ultieme verpersoonlijking van een ‘Mens met een Missie’.

Jimmy is de ultieme verpersoonlijking van een ‘Mens met een Missie’.

Anja Dijkema (38) komt uit Groningen. Er zijn maar weinig dingen waar zij zó enthousiast van wordt als van reizen. Nieuwe plekken ontdekken, andere culturen leren kennen, bijzondere mensen ontmoeten: reizen verveelt nooit. Maar reizen confronteert haar ook met de enorme ongelijkheid in de wereld. “Vanuit het idee dat verandering altijd bij jezelf begint, reis ik eind juni als reporter voor Mensen met een Missie naar Uganda.”

 

 

 

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

Op weg naar minder partnergeweld in Uganda

In Uganda gaan vaak alleen jongens naar school. Mannen worden gezien als leider van het gezin, vrouwen horen te dienen… Lees verder

Uganda

Vaderschapstraining voor minder geweld tegen vrouwen in Uganda

Veel ontwikkelingsprogramma’s die werken aan het terugdringen van huiselijk geweld en genderongelijkheid, richten zich op de vrouw. De organisatie Terelepar… Lees verder

Uganda

Een moedige keuze

Vijfendertig jaar geleden ontvluchtte Agnes Atok (67) de burgeroorlog in Zuid-Sudan, nadat haar man was vermoord. Met haar dochter en… Lees verder

Uganda

Een leven vrij van geweld voor vrouwen in Uganda

Veel vrouwen in Uganda zijn slachtoffer van geweld. Na jaren van burgeroorlog is het relatief rustig in Uganda. Maar voor… Lees verder