Bij de Karamojong, een nomadische stam uit Noord-Oost Uganda, hebben mannen het voor het zeggen. Vrouwen worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en zijn het bezit van de man. Met behulp van zang en dans verandert deze situatie langzaam.

Moroto, een district binnen de regio Karamoja, is oogverblindend mooi. De imposante Mount Moroto, omringd door cactusplanten, steekt prachtig af tegen de schilderachtige wolkenlucht. Tegelijkertijd is deze droge regio de armste van Uganda. Bijna driekwart van de Karamojong – zo heten de mensen die hier wonen – leeft onder de armoedegrens.

Bij aankomst in Kidepo worden we verwelkomt met zang en dans

Mannen aan het woord

Kidepo is een dorpje vlakbij Moroto. Bij aankomst verwelkomen zo’n dertig Karamojong ons met zang en dans. Het welkomstritueel gaat verder in het kerkgebouwtje, waar de hele gemeenschap samenkomt. Verschillende mensen vertellen ons over hun gemeenschap. Wat me opvalt is dat het alleen mannen zijn. De vrouwen die ik zie, zitten bijna allemaal achterin de zaal. De meesten met een baby op de arm of een kind op schoot.

De vrouwen die ik zie, zitten bijna allemaal achterin de zaal.

Wat je moet weten over de Karamojong

De Karamojong is van oudsher een nomadische stam die leeft van de melk, het bloed en het vlees van hun geiten en koeien. Het is altijd een strijd geweest om hun traditionele manier van leven te behouden. Door klimaatverandering werd het steeds moeilijker voor hen om te overleven, wat resulteerde in gewelddadige veeroven tussen clans (groepen binnen een stam). Na een grootschalige ontwapening zo’n 10 jaar geleden leven de Karamojong nu in vrede.

Klimaatverandering maakt het voor de Karamojong steeds moeilijker om te overleven

Geen vrede voor vrouwen

Maar dat gaat helaas niet op voor de vrouwen. “Bij de Karamojong zijn mannen de baas,” vertelde onze collega Paul Ngole eerder die dag. “Vrouwen worden – vaak op jonge leeftijd – uitgehuwelijkt. De man betaalt een bruidsschat en denkt daarmee dat hij de vrouw bezit. Alcoholmisbruik zorgt er bovendien voor dat vrouwen te maken krijgen met huiselijk en seksueel geweld.”

Karamojong vrouwen worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt

Positie van de vrouw verbeteren

Paul en zijn team zetten zich daarom dag in, dag uit in om de positie van de vrouw te verbeteren. Zo maken zij de gemeenschap bewust van de gevaren van kindhuwelijken en alcoholmisbruik. Dat doen zij middels zang en dans. In een gebied waar bijna 70% van de mensen niet kan lezen of schrijven, is dit een voor de hand liggend middel.

Door zang en dans worden mensen bewust van de gevaren van kindhuwelijken.

Zingen tegen kindhuwelijken

Na de viering stroomt het kerkgebouw leeg. De bankjes worden aan de kant geschoven en een groep jongeren die ik nog niet eerder had gezien komt tevoorschijn. In koor beginnen zij een lied te zingen – de meisjes staan dit keer vooraan. Een dans en nog een lied volgen. Er wordt gezongen over de gevaren van kindhuwelijken en de ernst van geweld tegen vrouwen, zo wordt ons later verteld.

Jongeren zingen en dansen over de gevaren van kindhuwelijken en de ernst van geweld tegen vrouwen

Veranderingen

“Zijn er al veranderingen zichtbaar?” vraag ik aan Paul. “Zeker,” antwoordt hij. “Kindhuwelijken vinden steeds minder plaats, er wordt steeds vaker gewacht totdat de vrouw in ieder geval volwassen is en zelf kan beslissen of ze wil trouwen of niet. Vrouwen durven steeds vaker hun mening te geven, ook in het openbaar. Mannen maken kennis met het idee dat zij ook huishoudelijke taken kunnen doen en voor de kinderen kunnen zorgen. Maar er is nog een lange weg te gaan, ons werk is nog lang niet klaar.”

Er zijn veranderingen zichtbaar, maar er is nog een lange weg te gaan.

Andrea is online marketeer bij Mensen met een Missie. Zij studeerde Communicatiewetenschap en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. “Mensen met een Missie heeft een bijzondere manier van werken. Wij steunen lokale mensen die zich dag in, dag uit, inzetten voor anderen in moeilijke situaties. Zij weten precies wat er nodig is om te helpen. Dat is in mijn ogen de meest effectieve vorm van internationale samenwerking.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

Op weg naar minder partnergeweld in Uganda

In Uganda gaan vaak alleen jongens naar school. Mannen worden gezien als leider van het gezin, vrouwen horen te dienen… Lees verder

Uganda

Vaderschapstraining voor minder geweld tegen vrouwen in Uganda

Veel ontwikkelingsprogramma’s die werken aan het terugdringen van huiselijk geweld en genderongelijkheid, richten zich op de vrouw. De organisatie Terelepar… Lees verder

Uganda

Een moedige keuze

Vijfendertig jaar geleden ontvluchtte Agnes Atok (67) de burgeroorlog in Zuid-Sudan, nadat haar man was vermoord. Met haar dochter en… Lees verder

Uganda

Een leven vrij van geweld voor vrouwen in Uganda

Veel vrouwen in Uganda zijn slachtoffer van geweld. Na jaren van burgeroorlog is het relatief rustig in Uganda. Maar voor… Lees verder