In Uganda zijn religieuze leiders belangrijk en invloedrijk. Paul gebruikt zijn rol als priester om de komende jaren 71 families vrij te maken van geweld tegen vrouwen.

De stofwolk van rood zand die de witte jeep achterlaat is het spoor dat wij volgen. In de jeep zit Paul Ngole, priester en mens met een missie. Wij zijn onderweg naar Nawanatau, een gemeenschap in de buurt van Moroto. Hier gaat Paul preken over geweld tegen vrouwen.

Onderweg van Moroto naar Nawanatau

Preken voor vrede

“Laten we er samen voor zorgen dat geweld tegen vrouwen stopt. Laten we dat doen voor onszelf, maar vooral voor de toekomst van onze kinderen. Zodat zij opgroeien in vrede!” De stem van Paul galmt door het kerkgebouwtje. Ongeveer 200 vrouwen, mannen en kinderen hebben zich verzameld om op vrijdag de mis bij te wonen.

Onze kinderen moeten opgroeien in vrede! – Paul Ngole (priester)

De inwoners van Nawanatau zitten klaar voor de mis

Fysieke en geestelijke ontwapening

Tien jaar geleden kwam officieel een einde aan de Ugandese burgeroorlog. Een grootschalige ontwapening werd daarna ingezet door de overheid, ook in Karamoja. “De overheid is verantwoordelijk voor de fysieke ontwapening, wij priesters voor de geestelijke ontwapening. Dat deden we door te preken in de kerk over het belang van vreedzaam samenleven.”

Paul preekt in de kerk over de ernst van geweld tegen vrouwen in de lokale taal Karamajong

Nog geen vrede voor vrouwen

Nu is er geen sprake meer van gewapend geweld in Uganda. Echter werd daardoor een andere vorm van geweld pijnlijk zichtbaar: geweld tegen vrouwen. “Voor vrouwen is het nog lang geen vrede. Zij krijgen op grote schaal te maken met seksueel en huiselijk geweld, kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis,” vertelt Paul. “Daarom hebben wij een jaar geleden de focus op deze problematiek gelegd.”

Voor vrouwen is het nog lang geen vrede.

Vertrouwensband

De eerste stap is vaststellen in welke families er geweld plaatsvindt. Daarna wordt per familie bekeken wat de oorzaken zijn en hoe het probleem verholpen kan worden. “Religieuze leiders zijn bij uitstek de personen om dit te doen, omdat zij alle families in hun gemeenschap kennen en een vertrouwensband hebben met hen,” licht Paul toe.

Na de mis verzamelt iedereen zich buiten voor de nabespreking en een toneelstuk over geweld tegen vrouwen

Goed begin

Er is een goed begin gemaakt. “Vorig jaar hebben wij 71 families geïdentificeerd waarin geweld tegen vrouwen voorkwam. Wij hebben hard gewerkt om dit geweld uit te bannen. Het is een lang proces. Maar het is in 16 van de 71 families gelukt. Volgend jaar gaan we door met de overige 54 families, waarbij wij de andere families blijven monitoren. “Het is prachtig om te zien dat mensen die eerst geweld als de enige manier zagen om met hun problemen om te gaan, nu beseffen dat vrede, liefde en eenheid het juiste antwoord zijn.”

16 van de 71 gezinnen zijn nu geweldvrij.

 

Andrea is online marketeer bij Mensen met een Missie. Zij studeerde Communicatiewetenschap en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. “Mensen met een Missie heeft een bijzondere manier van werken. Wij steunen lokale mensen die zich dag in, dag uit, inzetten voor anderen in moeilijke situaties. Zij weten precies wat er nodig is om te helpen. Dat is in mijn ogen de meest effectieve vorm van internationale samenwerking.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Uganda

Vaderschapstraining voor minder geweld tegen vrouwen in Uganda

Veel ontwikkelingsprogramma’s die werken aan het terugdringen van huiselijk geweld en genderongelijkheid, richten zich op de vrouw. De organisatie Terelepar… Lees verder

Uganda

Een moedige keuze

Vijfendertig jaar geleden ontvluchtte Agnes Atok (67) de burgeroorlog in Zuid-Sudan, nadat haar man was vermoord. Met haar dochter en… Lees verder

Uganda

Een leven vrij van geweld voor vrouwen in Uganda

Veel vrouwen in Uganda zijn slachtoffer van geweld. Na jaren van burgeroorlog is het relatief rustig in Uganda. Maar voor… Lees verder

Uganda

“Mijn jeugd en toekomstdromen zijn afgepakt”

Santa Akongo (21) werd op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. Leven met haar echtgenoot was een hel en zij kon niet meer… Lees verder