Juni 2019: vrede voor vrouwen in Uganda

We durven het hardop te zeggen: deze reis naar Uganda is uniek! Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen en treft mensen die je anders niet zou ontmoeten.

Meld je aan

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is in Uganda verre van vanzelfsprekend. Met alle gevolgen van dien. Twee van de drie vrouwen in Uganda hebben te maken met geweld. Daarom werkt Mensen met een Missie samen met lokale change makers om dit tij te keren. Als reporter duik jij in deze problematiek. Je gaat met vrouwen én mannen in gesprek. Je leert deze change makers kennen en ondersteunt hun missie door je talenten als reporter in te zetten.

We bieden je de mogelijkheid om bijzondere ervaringen op te doen, samen met deskundige reisbegeleiders, vele lokale, bijzondere mensen en met een groep mede-reporters die jouw missie delen. Je ervaringen breng je de wereld in door fotografie, film, blogs, artikelen, presentaties of op andere manieren.

Parel van Afrika

Uganda wordt ook wel ‘de parel van Afrika’ genoemd. Het land kent prachtige savannes, tropische regenwouden, meren en rivieren. Er huizen olifanten, chimpansees, zeer zeldzame berggorilla’s en vele vogelsoorten.

Naast deze schoonheid is Uganda helaas belast met een zeer gewelddadige geschiedenis. Nog maar tien jaar geleden woedde er een lange burgeroorlog die in het hele noorden voor terreur zorgde en het leven ontwrichtte.

Daarnaast is er een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vandaag de dag lijden veel vrouwen onder geweld. Veel meisjes worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en hoewel vrouwenbesnijdenis bij wet verboden is, blijft het voorkomen.

Geloof in Uganda

Uganda kent een enorm rijk geloofsleven. Religie biedt veel mensen niet alleen een houvast, maar ook een gemeenschap van mensen die naar elkaar omkijken. Religieuze leiders nemen in de Ugandese samenleving een belangrijke positie in en hebben veel invloed.

Mensen met een missie

De inzet van Mensen met een Missie om geweld tegen vrouwen tegen te gaan, richt zich met name op religieuze leiders en gemeenschappen. Zodat religieuze leiders hun rol als leider inzetten om gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen te promoten. En zodat in kerkgemeenschappen en moskeeën traditionele man-vrouw rolverdelingen ter discussie gesteld worden.

Tijdens deze reis maak je kennis met bevlogen Ugandese mensen met een missie, de change makers met wie wij samenwerken. Deze zéér betrokken en inspirerende mensen werken aan een maatschappij waarin meer gelijkwaardigheid is tussen mannen en vrouwen, seksueel en huiselijk geweld tegen vrouwen wordt tegengegaan en (oorlogs-)trauma’s uit het verleden worden verwerkt om samen aan een vredige toekomst te bouwen.

100 reporters

100 reporters is een initiatief van Mensen met een Missie, een organisatie die al bijna 100 jaar werkt aan een betere wereld. Reporters zijn bereid om tot het platteland van India, de hoogtevlaktes van Bolivia of de afgelegen gebieden van Uganda door te dringen. Om naar mensen te luisteren en geraakt te worden door hun verhalen. En om hun talenten in te zetten bij het verspreiden van deze verhalen. Omdat deze verhalen die onze aandacht verdienen. Zo bouwen we samen aan een wereld waarin iedereen wordt gezien en gehoord.

Een bijzondere beleving

De groepsgrootte is maximaal 8 deelnemers. Er zijn twee reisleiders. De een begeleidt jou in je reporterschap en is algemeen aanspreekpunt. De ander is een lokale coördinator met veel kennis over het land.

De ontmoetingen en gesprekken zijn intensief en de problematiek is heftig. Het programma biedt dan ook voldoende tijd om op de ontmoetingen te reflecteren en er met elkaar over in gesprek te gaan. Als reporters ga je als team aan de slag je beleving en ervaringen met de wereld te delen.

Reisroute

We landen in Entebbe, vlakbij de hoofdstad Kampala. We maken kennis met deze hoofdstad, met al haar geluiden, drukte en kleuren. Daarna volgt een toelichting op Uganda en het thema van onze reis.

Vervolgens maken we een lange reis om neer te strijken in Moroto. Vanuit daar bezoeken we een gemeenschappen waar Mensen met een Missie samen lokale change-makers werkt aan meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Bereid je voor op een welkom met muziek en dans.

Daarna rijden we door naar het grensgebied met Kenia; Karamoja. De mensen die hier leven heten Karamojong, een van oudsher een nomadische stam die leeft van hun vee. Het is een arm gebied, waar het leven hard is. Samen met jonge Karamajong werkt Mensen met een Missie er hier aan kindhuwelijken tegen te gaan. Ook de problematiek van vrouwenbesnijdenis die bij wet verboden is, komt hier nog voor. Door ontmoetingen met de jonge Karamojong, steun jij hun missie deze praktijken uit te bannen.

Een lange tocht brengt ons vervolgens naar Gulu. Hier wordt in verschillende religieuze gemeenschappen, gewerkt aan gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Ook hier staan ontmoetingen en gesprekken op het programma.

Tot slot bezoeken we Kiryandongo, een groot vluchtelingenkamp, waar met name vluchtelingen uit Zuid-Sudan leven. Met jouw bezoek en aandacht voor de verhalen van de vrouwen, laat je hen ervaren dat ze niet vergeten zijn. Je leert op welke manier lokale change makers hier werken aan traumaverwerking en vrouwen helpen hun waardigheid terug te vinden.

Uiteindelijk komen we terug in Kampala, waarvandaan jullie weer naar Schiphol vliegen.

reisroute ugandaDe reisroute door Uganda

Reporter zijn

Als reporter voor Mensen met een Missie maak je een bijzondere reis voor jezelf, met een belangrijke, grotere taak! Je maakt kennis met het werk van Mensen met een Missie en brengt je ervaringen de wereld in. Het is handig als je enige of professionele ervaring hebt, maar het is geen must. Het belangrijkste is dat je een groot netwerk hebt (sociale media, clubverband, achterban, werkomgeving, etc.) dat je weet te betrekken bij jouw bijzondere reis.

Meld je aan

De kosten

Ga je mee naar Uganda, dan financier je de reis zelf voor € 1995,-.

Inbegrepen:

 • Voorbereidingsdag
 • Reisinformatie
 • Retourvlucht Schiphol – Uganda
 • Lokaal vervoer in Uganda
 • Alle overnachtingen
 • 3 maaltijden per dag
 • Excursies en entrees / bezoeken volgens programma
 • Nederlandse én Ugandese reisbegeleiding
 • Terugkomdag

Niet inbegrepen:

 • Reizen van en naar ons kantoor in Den Haag
 • Vaccinaties
 • Visum
 • Reisverzekering (met werelddekking en repatriëring)
 • Annuleringsverzekering
 • Fooi
 • Extraatjes als souvenirtjes en snacks
 • Excursies en entrees buiten het programma

Unieke donatie

Naast je eigen bijdrage aan de reis, vragen we je om met je creativiteit, enthousiasme en talenten € 1.500,- aan donaties op te halen voor Mensen met een Missie. Zo kunnen we de mensen in de landen waar we werken blijven ondersteunen. Natuurlijk helpen we je daarbij. Je krijgt een boel tips, onder andere van de reizigers die eerder op pad zijn geweest. Ook krijg je een eigen pagina op onze website, waar je jouw motivatie om op reis te gaan en oproep tot doneren kunt plaatsen. Donateurs kunnen anoniem of met naam én met een paar persoonlijke woorden een donatie doen. De teller houdt bij hoeveel je hebt opgehaald.

Belangrijke data

Voorbereidingsdag: donderdag 16 mei / 11.30 tot 16.30 uur /  Den Haag
Vertrek naar Uganda: donderdag 6 juni / Schiphol*
Vertrek naar Nederland: woensdag 19 juni / Entebbe*
Terugkommiddag: donderdag 27 juni / 14.30 tot 16.30 uur / Den Haag

*o.v.b. van de ticketprijzen kan hier enkele dagen van worden afgeweken

Check?

Zijn deze punten op jou van toepassing? Dan is een reporter-reis écht iets voor jou!

Je houdt van avontuurlijk rondreizen en je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd in een andere wereld.

Je zet je graag in voor het goede doel en je weet je netwerk te enthousiasmeren om een donatie te doen.

Je hebt talent voor fotograferen, filmen, blogs of artikelen schrijven, presentaties geven of iets anders.

Je kijkt ernaar uit bijzondere mensen te ontmoeten en je vindt het uitdagend om rond te reizen met een groep.

Je bent flexibel, kunt goed luisteren en je wilt graag een unieke ervaring opdoen.

Interesse?

Heb je interesse om mee te gaan naar Uganda? En ben jij dé reporter die wij zoeken? Laat het ons weten en meld je vóór 8 mei 2019 aan. Dan nemen we contact met je op.

Meld je aan

Lees de ervaring van Monique in Bolivia of van Joëlle in Kenia.

Deze reporters gingen je dit jaar voor:

Maartje Hublart

Met deze reis kan ik iets doen voor de wereld, wil jij dat ook doen? Als vrijwilliger ga ik mee als reporter naar India! We

Ingrid Raben

Ieder mens heeft recht op een gelijkwaardige behandeling. Ik ben Ingrid Raben en van 14 februari tot 28 februari ga ik als vrijwilliger met “100

Marieke Dijkhof

Marieke met een missie! In India wordt een grote bevolkingsgroep gediscrimineerd vanwege het nog steeds heersende kastensysteem. Deze groep mensen wordt gezien als onrein, wordt

Jozef Tettero

De ‘onderkant’ van India, of toch niet? Ik heb twee keer geruime tijd studenten van de UvA begeleid in India, een land vol ongekende verrassingen,

Monique Coumans

Ieder mens heeft het recht iets van zijn leven te maken. Tijdens mijn eerste reis in India ontmoette ik bij Fort Jaisalmer de ontzettend leuke

Thessa Bootsman

Ik wil jullie laten zien dat we de situatie daar een beetje kunnen verbeteren Door mijn Spaanse kennis, liefde voor reizen en reporten wil ik

Stephanie Broekarts

Fotograferen is mijn manier om te verbinden met anderen. Al jaren lang reis, schrijf en fotografeer ik om verhalen te vertellen - verhalen van plekken, van

Harrit Kingma

Ik laat je zien waar jouw donatie terecht komt. Als ik mij ergens 100% voor inzet, wil ik de bestemming zelf zien, de mensen zelf

Françoise Pareja - Wijnbergen

Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren - Mahatma Gandhi In september ga ik voor Mensen met een Missie als reporter

Steun onze Mensen met een Missie en word supporter vanaf €3,- per maand

 • Jouw bijdrage gaat direct naar onze helden
 • We nodigen onze supporters uit voor speciale evenementen
 • Blijf op de hoogte van de missies via exclusieve documentaires en reportages
 • Supporters kunnen deelnemen aan leerzame workshops door onze reporters