Het coronavirus houdt ook Uganda in een ijzeren greep. Sinds 30 maart geldt een volledige lockdown. Geweld tegen vrouwen is al lang een groot probleem in Uganda en dit wordt door de lockdown alleen maar erger.

De lockdown betekent geen inkomen
De maatregelen tegen het coronavirus worden in Uganda streng gehandhaafd door de politie. Mensen die ondanks het verbod op straat te vinden zijn, worden weggestuurd of zelfs gearresteerd. Veel gezinnen zitten thuis in kleine leefruimtes met een tekort aan voedsel. Door het ontbreken van inkomsten lopen spanningen in huishoudens hoog op.

Onzichtbare gevolgen
De Ugandese overheid richt zich met strenge maatregelen op het indammen van het virus. Voor de vrouwen die met name achter een gesloten voordeur slachtoffer worden van de crisis, is echter geen aandacht.

Psychosociale ondersteuning
Geen inkomen, te weinig voedsel, veel mensen in weinig leefruimte en een cultuur waarin vrouwen als minderwaardig worden beschouwd; allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat geweld tegen vrouwen in Uganda toeneemt. Veel vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel en huiselijk geweld hebben in deze crisistijd extra behoefte aan psychosociale ondersteuning. Omdat hulp vanuit de overheid uitblijft, bieden wij met onze lokale samenwerkingsorganisaties uit de regio Acholi, nabij de stad Gulu, deze hulp.

Hoe doen wij dat?

  • Via kranten, radio-uitzendingen en auto’s met luidsprekers wordt opgeroepen tot een cultuur van geweldloosheid, ondanks deze moeilijke omstandigheden.
  • We werken nauw samen met vrouwelijke raadsleden en vrouwelijk religieuze leiders die zich inzetten als ambassadeurs van een cultuur van geweldloosheid.
  • We rapporteren incidenten van seksueel en huiselijk geweld, zodat politie en justitie deze kunnen opvolgen.
  • We bieden telefonisch hulp en ondersteuning aan vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Corona Noodfonds
Wil jij hulp bieden aan vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld? Voor € 15,- kun je bijvoorbeeld vrouwen helpen bij de aangifte van seksueel en huiselijk geweld.

Ja, ik wil helpen

 

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.