Vandaag hebben we de tijd om Medellin wat beter te leren kennen. Deze gigantische stad telt bijna 2,5 miljoen inwoners en is onderverdeeld in ongeveer 250 wijken (barrio’s). Medellin zal je waarschijnlijk niet snel bezoeken om de bezienswaardigheden of de bijzondere architectuur. Wél om het verhaal dat de stad te vertellen heeft.

De afvalberg

We brachten de dag door in barrio Moravia. Ooit een onderontwikkeld gedeelte aan de rand van de stad, waar het afval van Medellin werd gedumpt. Het stapelen van afval op afval gebeurde zo regelmatig, dat het uiteindelijk letterlijk een ‘mountain of trash’ van 30 meter werd.

De vroegere omstandigheden van de ‘mountain of trash’.

Het geweld in de jaren ’80 zorgde ervoor dat mensen uit de rurale gebieden van Colombia vluchtten naar het relatief ‘veilige’ Medellin. Het overgrote deel van deze mensen had weinig tot geen bezittingen toen zij aankwamen in de stad en woonden in zelfgebouwde huizen gemaakt van gerecycled materiaal. Óók op de mountain of trash. Hier konden mensen een bescheiden inkomen verdienen door spullen uit het vuil te verzamelen van enige waarde.

Toen het duidelijk werd dat de berg met afval een gevaar vormde voor de volksgezondheid van de stad greep de regering in. De afvalberg ging een ontsmettingsproces in en er werden diverse tuinen aangelegd en planten en bomen geplant. Om dit te kunnen doen werden families naar veiligere gebieden van de stad verplaatst. Zij raakten wéér hun thuis kwijt. Een aantal families kwam in opstand en woont er nog steeds. Mét trots.

Moravia nu, met haar prachtige muurschilderingen (Murales)

Moravia nu

Vandaag de dag is Moravia een levendige wijk. Met een cultureel centrum waar muziek, dans, kunst en computerles wordt gegeven aan de lokale gemeenschap. Ook worden er cursussen gegeven waarin mensen een nieuw beroep kunnen leren.
De kleindochter én dochter (Mama Chila) van een van de eerste inwoners van Moravia wandelden vandaag met ons door de straten van de barrio. Met trots vertelden ze ons meer over hun wijk. Ze vertelden meer over hoe zij tegen het leven aankijken én het belang van het werk dat zij doen in het cultureel centrum.

In het cultureel centrum werd de stroopwafel goedgekeurd.

Het meest bijzondere van deze dag? Het verhaal over de transformatie, het herstel, de veerkracht en de vooruitgang van Moravia. Het verhaal van de mensen uit de wijk. Het verhaal van de krachtige dames die ondanks alle problemen, zo sterk in hun schoenen staan en trots zijn op hetgeen dat ze hebben en waar ze voor staan.

Op de foto na een heerlijke lunch bij Mama Chila. (foto gemaakt door reporter Stephanie)

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.