Reporter Martine: “Vandaag kregen wij een foto-workshop van Federico. Hij vertelde meer over hoe het is om in conflictsituaties te werken. Hij doet dit werk omdat hij vind dat er veel te weinig aandacht is voor de echte realiteit van zijn Colombia. Hij wil de mensen laten zien wat er écht speelt”

Federico: “People find it hard to understand each other. I have the hope that we get on the same side of the story, and maybe the violence stops.”

Naast zijn werk als fotograaf traint Federico in samenwerking met Mensen met een Missie lokale journalisten. Tijdens deze trainingen leren zij hoe ze beter verslag kunnen doen van (gewelddadige) incidenten binnen hun gemeenschappen. Vandaag nam hij ons mee in de wereld van fotografie.

Hoe leg je een situatie goed vast en hoe zorg je voor sprekend beeld? Hoe zorg je voor goed licht en de juiste compositie? Daarbij leerde hij ons vooral ook om na te denken over de foto’s die je maakt. Waarom maak je een foto van een bepaalde situatie, wat is het doel van de foto en wat is de reden dat je de foto deelt?

Over Federico Rios:
Federico fotografeert voor onder andere voor de National Geographic en The New York Times en maakt fotoreportages in (post)conflict gebieden. Hij is bekend vanwege zijn indrukwekkende en confronterende reportages over Comuna 13 en de FARC. Indrukwekkend omdat hij situaties op zo’n manier weet vast te leggen dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. Confronterend omdat hij laat zien dat het geweld nog steeds niet voorbij is.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.