Wat is er aan de hand in Nederland?

Waar tot voor kort polderen nog het woord was dat het beste omschreef hoe we in Nederland met ingewikkelde zaken omgingen, lijkt polarisatie inmiddels een betere omschrijving. Onder de oppervlakte sudderden de tegenstellingen al een tijdje, maar de laatste jaren zijn de verhoudingen op scherp gezet. We worden steeds onverdraagzamer, en kijken vanuit eigen perspectief met argwaan naar ‘de ander’.

Buiten- én binnenland

Mensen met een Missie werkt van oudsher op allerlei plekken in Zuid-Amerika, Azië en Afrika om wantrouwen tegen te gaan en tegenstellingen te verkleinen. Sinds kort werken we ook in Nederland aan het tegengaan van polarisatie. 

Dialoog als oplossing

Wij maken ons zorgen om deze toenemende verharding. Wij zien iedere dag in ons werk in andere landen hoe bepaalde overtuigingen, tegengestelde belangen en verschillende waarden kunnen leiden tot uitsluiting, discriminatie, haat en zelfs geweld. Wij zien dialoog als belangrijk middel om dit tegen te gaan; we bespreken en bestrijden vooroordelen, en laten mensen kennismaken met ‘de ander’. Alleen zo kom je er namelijk achter wat iemand beweegt, en dat je eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschilt. Zonder gesprek is er geen mogelijkheid tot samenleven.

Ook in Nederland gaan we hiermee aan de slag. We zijn er namelijk van overtuigd dat de meeste mensen de tegenstellingen wel willen verkleinen, maar simpelweg niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. In september 2022 boden we ons Manifest tegen Polarisatie aan tijdens een goed gesprek met minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Samen met de minister willen we het onderwerp maatschappij-breed op de kaart zetten, en in samenwerking met andere organisaties gaan we op lokaal en kleinschalig niveau mensen weer met elkaar in gesprek brengen. Zo maken we samen een vuist– of liever gezegd: steken we de hand uit– tegen polarisatie.