Kameroen kampt met enorme ongelijkheid, discriminatie en corruptie. In het noorden zijn door het geweld van terreurorganisatie Boko Haram veel doden en gewonden gevallen, en wonen tienduizenden mensen in vluchtelingekampen. In het westen van Kameroen woont een Engelstalige minderheid die zich politiek, economisch en sociaal achtergesteld voelt op de Franstalige bevolking. Hun streven naar meer zelfstandigheid heeft onder andere geresulteerd in een gewapende afscheidingsbeweging die met veel geweld onderdrukt wordt door het regeringsleger.
Het grootste probleem voor de meeste Kameroenezen is echter de continue strijd om toegang tot land. Zestig procent van de conflicten in Kameroen hebben hiermee te maken. Kleinschalige familielandbouw is de grootste vorm van landbouw in Kameroen. Ondertussen neemt de bevolking toe en blijven steden groeien. Hierdoor stijgt het tekort aan land en dit is een groot probleem voor de boeren.
Het antwoord van de Kameroense autoriteiten op deze problematiek is militair en bureaucratisch. Onderdrukking wordt met harde hand ingezet om de orde en veiligheid te handhaven. Het gesprek over de problemen en veiligheidszorgen van de burgers wordt niet aangegaan. De overheid houdt haar burgers klein. Deze aanpak leidt niet tot duurzame vrede die ook door de bevolking wordt gedragen.
Mensen met een Missie werkt in heel Kameroen aan sterke sociale gemeenschappen. Gemeenschappen die conflicten zelf vreedzaam kunnen oplossen. Bij deze inspanningen is er steeds speciale aandacht voor jongeren en vrouwen.
Zo werken we aan conflictoplossing
Met jouw bijdrage kunnen we mensen die dagelijks onderdrukt, gediscrimineerd of uitgesloten worden over de hele wereld helpen. Doneer en bouw mee aan een wereld waarin mensen met elkaar praten in plaats van vechten.