Project

Religieuze tolerantie in Indonesië vergroten

Terug naar projectoverzicht

Wat is er aan de hand in Indonesië?

Indonesië kent veel verschillende religies. Naast de vele hindoe-tempels op Bali, zijn er in het hele land ook moskeeën en kerken te vinden. Hoewel respect voor pluralisme één van de pijlers van de Indonesische staatsfilosofie is, zijn conflicten en geweld op basis van religie de afgelopen decennia toegenomen. Er is een groeiend klimaat van intolerantie, een toename van discriminatie tegen minderheden en radicalisering. Extremistische groepen, hoewel in de minderheid, hebben veel invloed op de politiek en op het bredere publiek. Dit komt onder andere door haat zaaiende berichten die worden verspreid op sociale media.

Religieuze diversiteit

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld: zo’n 90 % van de ruim 245 miljoen Indonesiërs hangt dit geloof aan. Daarnaast heeft het land een grote diversiteit in geloof (10 % christen, 1,7 % hindoe, 0,7 % boeddhist en 0,5 % andere geloven), etniciteit en culturen.

Wat doen we in Indonesië?

We werken voornamelijk op de eilanden Java en Sulawesi aan het vergroten van religieuze tolerantie. Samen lokale organisaties en gemeenschapsleiders (vrouwen, jongeren, religieuze leiders) organiseren we allerlei activiteiten om tolerantie te bevorderen, discriminatie te verminderen en radicalisering tegen te gaan. Deze lokale leiders doen dit samen met andere lokale religieuze en etnische groepen.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
– Vrouwen uit verschillende religieuze groepen in Poso werken samen aan traumaverwerking en de oplossing van lokale problemen op het gebied van milieu, economie en onderwijs;
– Jongeren op Java laten via sociale media een tegengeluid horen door positieve berichten over diversiteit en tolerantie te delen;
– Er wordt samengewerkt met lokale overheden en nationale beleidsmakers om lokale gemeenschappen te steunen en maatregelen te nemen die tolerantie bevorderen en discriminatie en radicalisering tegengaan.

Gerelateerd nieuws