Project

Bevordering van FoRB, interreligieuze harmonie en vrede & veiligheid

Terug naar projectoverzicht

Wat is er aan de hand in Nigeria?

Nigeria kent een diverse religieuze samenstelling: ongeveer de helft van de bevolking is christelijk, de andere helft moslim, en daarnaast zijn er ook aanhangers van traditionele Afrikaanse religies. In veel regio’s leidt een combinatie van onveiligheid, etnisch-religieuze spanningen en politieke instabiliteit tot gewelddadige conflicten. Steeds vaker spelen religieuze en sociale spanningen hierbij een rol. Soms worden mensen expliciet beperkt in hun vrijheid van religie en levensovertuiging, terwijl andere conflicten niet direct religieus van aard zijn, maar zich wel langs religieuze scheidslijnen afspelen.

In de deelstaten Plateau en Kaduna is de kloof tussen religieuze groepen extra zichtbaar. Christenen en moslims wonen hier in bijna gelijke aantallen, maar leven grotendeels in gescheiden gemeenschappen. Interreligieuze huwelijken en bekering tot een ander geloof worden afgekeurd. De geschiedenis van gewelddadige conflicten drukt hier nog altijd een zware stempel op de samenleving.

Religieuze leiders spelen een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van gemeenschappen, en de stem van vrouwen is hierin onmisbaar. Zij kunnen een sleutelrol vervullen in het verminderen van spanningen en het bevorderen van religieuze vrijheid en interreligieuze harmonie. Door oog te hebben voor de wisselwerking tussen gender, religie en vrede & veiligheid, kunnen we bestaande ongelijkheden doorbreken en bouwen aan duurzame verandering.

Onze aanpak

  • We brengen moslim- en christengemeenschappen samen om open gesprekken te voeren over de barrières die wederzijds begrip en respect in de weg staan.
  • We trainen christelijke en islamitische (vrouwelijke) leiders en religieuze actoren op het gebied van interreligieuze dialoog, het ontwikkelen van alternatieve narratieven en leiderschap.
  • We vergroten de bewustwording over vrijheid van religie en levensovertuiging binnen geloofsgemeenschappen en zetten ons in voor lobby en belangenbehartiging bij beleidsmakers op lokaal en regionaal niveau.

Wat doen wij om dit probleem aan te pakken?

Mensen met een Missie werkt in Nigeria samen met drie lokale partners: Justice Peace and Reconciliation Movement (JPRM), Women Interfaith Council (WIC) en Development Initiative West Africa (DIWA). Deze partners zijn actief in Plateau en Kaduna State en werken vanuit hun eigen gemeenschap aan blijvende verandering.

Belangrijke interventies richten zich op het versterken van gemeenschappen door middel van trainingen, interreligieuze dialoog en lokaal geleid participatory grantmaking. Daarnaast zetten we in op online en offline bewustwordingscampagnes om schadelijke verhalen en haatzaaiende uitingen tegen te gaan. Ook voeren we gesprekken met overheids- en veiligheidsinstanties die toezien op mensenrechten en zetten we ons in voor de betrokkenheid van vrouwelijke religieuze leiders bij leiderschap en besluitvorming.

Een goed voorbeeld hiervan is de productie van mediacontent over vrijheid van religie en interreligieuze harmonie. In een professionele studio worden opnames gemaakt die vervolgens breed worden verspreid onder gemeenschapsleiders, religieuze instellingen en mediakanalen, zoals radiostations. Dit initiatief versterkt interreligieuze samenwerking en helpt gemeenschappen om zich actief in te zetten voor vreedzaam samenleven en respect voor religieuze diversiteit.

Gerelateerd nieuws