25 oktober 2018 – Den Haag

Op een doodgewone donderdag is ons kantoor omgetoverd tot een heuse Virtual Reality (VR) bioscoop. Onze deuren zijn geopend voor ruim dertig gasten die vanavond een virtuele reis naar Karamoja (noordoost Uganda) gaan maken met de film Meet the Soldier.

Ruim voor de start van het event zijn de eerste gasten al gearriveerd. Zij worden meteen naar de eerste etage geleid, waar in de vergaderruimte plaats is gemaakt voor 360 graden draaiende stoelen en VR-brillen. Zij krijgen de bril op en stappen binnen enkele seconden de wereld van Ariko en Lumoromoe in, de twee vijanden en hoofdpersonen van de film.

Waarom een VR-film?

Femke van der Biezen, communicatieadviseur bij Mensen met een Missie, verwelkomt het gezelschap. Zij vertelt over de situatie in Karamoja en de rol van Mensen met een Missie aldaar.

“Door droogte en schaarste zijn er nog altijd spanningen tussen nomadische groepen in Karamoja. Mensen met een Missie bemiddelt al decennialang tussen hen. Vijandsbeelden zijn echter moeilijk te doorbreken omdat wraakgevoelens diepgeworteld zijn. Maar, wat als zij elkaar in Virtual Reality ontmoeten? Zullen zij dan empathie voor elkaar krijgen en elkaar de hand schudden? Dat is de vraag waaromtrent deze film discussie en gedachtes wil ontlokken.”

Wat als vijanden elkaar in Virtual Reality ontmoeten?

Samenwerking met Hack the Planet

Tim van Deursen van Hack the Planet is de initiatiefnemer van Meet the Soldier. “Ik liep al heel lang met de vraag rond wat er zou gebeuren als je twee personen van strijdende partijen uit een conflict haalt en naar elkaars verhaal laat luisteren. Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van Virtual Reality bij het oproepen van empathie voor de ander.”

Virtual Reality kan empathie oproepen voor de ander.

“Zo werd het idee geboren voor een Virtual Reality film over het creëren van empathie tussen vijanden,” aldus Tim. “Dankzij de samenwerking met Mensen met een Missie en hun sterke netwerk van mensen die al heel lang werken aan conflictbemiddeling, is dit idee werkelijkheid geworden.”

Tim van Deursen is de initiatiefnemer van Meet the Soldier

Prachtige boodschap

De gasten kwamen zichtbaar geraakt de ‘bioscoopzaal’ uit. “Wat een prachtige boodschap heeft deze film! En wat een indruk heeft het gemaakt. Het is alsof je even écht in Uganda bent en Ariko en Lumoromoe écht een paar centimeter voor je staan.” Velen zijn benieuwd hoe het nu gaat tussen de hoofdrolspelers. Is de vrede tussen hun gemeenschappen nog stabiel? Zien ze elkaar nog weleens? En hoe hebben ze over de film verteld in hun gemeenschappen?

Wat een prachtige boodschap heeft deze film!

Meet the Soldier terugbrengen

Deze vragen worden binnenkort beantwoord. Mensen met een Missie gaat in november namelijk terug naar Karamoja om de film aan Ariko, Lumoromoe en hun gemeenschappen te tonen. Ook zullen zij de vragen stellen die de bezoekers voor hen hebben achtergelaten.

Bezoekers kunnen hun vraag of boodschap aan de hoofdrolspelers van Meet the Soldier op een papiertje schrijven

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.