Bij een eerste aanblik weet je het meteen: achter deze man gaat een bijzonder verhaal schuil. Dat is ook wat documentairemaker Wouter de Kuyper (37) bijna twintig jaar geleden dacht. Het leverde de prachtige documentaire ‘Blijf Geloven’ op.  Wij organiseerden een vertoning op 22 maart in het Humanity House. 

“Toen ik 20 jaar was, besloot ik te gaan rondreizen door India. Iemand zei tegen mij: ‘je moet beslist Frans Baartmans opzoeken. Hij is een missionaris en doet heel bijzonder werk.’ Ik dacht meteen: ‘een missionaris? Zo’n stijve man die mensen bekeert? “, vertelt Wouter aan het publiek. Maar het tegendeel was waar. “Frans is een charismatische man met een heel bijzonder leven. Ik wist meteen dat ik iets moest met dit verhaal,” legt hij uit.

Een missionaris? Zo’n stijve man die mensen bekeert?

Frans en Wouter beantwoorden vragen uit het publiek

Je leven opgeven

Zo gezegd, zo gedaan. Nadat Wouter de theateracademie heeft afgerond, vertrekt hij opnieuw naar India om een documentaire te maken over het leven van Frans.

Zo gezegd, zo gedaan. Wouter vertrok naar India om de documentaire te maken.

Frans Baartmans (80) vertrok 40 jaar geleden naar Varanasi, India. Zijn missie is de allerarmste mensen van dit land, de Dalits, helpen een beter bestaan op te bouwen. In zijn ogen is samen en tussen hen te leven de enige manier waarop dat echt kan. Luisteren naar hun problemen, er voor hen zijn, zorgen dat zij de hoop niet verliezen. De documentaire laat op een prachtige manier zien hoe moeilijk hoop houden is in een uitzichtloze situatie.

Millimeter per millimeter

“De documentaire laat zien dat het kastensysteem in India diepgeworteld zit. Denkt u dat er ooit een einde aan zal komen?” luidt een vraag uit de zaal. “Helemaal verdwijnen zal het denk ik nooit. Maar ik zie wel dat het kastensysteem langzaam aan het eroderen is, mede dankzij de moderne media. We weten steeds meer van elkaar op de wereld en culturen beginnen steeds meer in elkaar over te vloeien. Maar de veranderingen gaan wel millimeter per millimeter,” antwoordt Frans.

Het kastensysteem is aan het eroderen. Maar wel millimeter per millimeter.

Frans vertelt bevlogen over zijn tijd in India

Heimwee

Het publiek uit verbazing over hoe Frans het al die jaren heeft volgehouden in India, zonder verbitterd te raken. Hij is nog even hoopvol als aan het begin van zijn missie. En, hij mist India elke dag. Als hij spreekt over India, gebruikt hij nog steeds de wij-vorm. Binnenkort gaat hij terug om te kijken hoe het met iedereen gaat. Om gewoon bij mensen op de stoep te zitten en te kletsen.

Hoe hij de toekomst ziet? “Positief. Ja, tegenstellingen tussen mensen lijken toe te nemen, ook langs religieuze lijnen. Ik denk dat we uiteindelijk op elkaar zullen botsen, maar dan hopelijk in elkaar zullen smelten. Mijn droom is dat iedereen elkaar uiteindelijk kan vinden in een soort wereldreligie.”  Frans krijgt een groot applaus voor deze mooie afsluitende woorden.

Kon je er niet bij zijn maar wil je toch het nagesprek horen? Luister het hier terug.

De vertoning van de documentaire ‘Blijf Geloven’ op 22 maart in het Humanity House in Den Haag was de eerste editie van de reeks ‘MM live’ evenementen. Weten welke evenementen er nog meer op het programma staat dit jaar?

BEKIJK AGENDA

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.