Bogotá, 14 november 2019 – Onlangs vond het evenement ‘Praten over vrouwen, vrede en veiligheid’ plaats in Colombia, wegens het 20-jarige bestaan van de Resolutie 1325 van de VN veiligheidsraad. In deze resolutie werd voor het eerst de unieke rol van vrouwen in conflict erkend.

‘Vrouwen als belangrijke actoren in vredesopbouw’
Meer dan 50 vrouwelijke sociale leiders uit verschillende regio’s van Colombia woonden dit evenement bij en vertelden over hun rol en ervaringen rondom de vredesopbouw in Colombia. Zij gingen ook in dialoog met de Colombiaanse overheid over hun rechten als vrouw en de verantwoordelijkheid van de Colombiaanse overheid om de gender-agenda van het vredesakkoord te implementeren.

Dit evenement werd georganiseerd in het kader van het project ‘Vrouwen als belangrijke actoren in vredesopbouw’, gefinancierd door de Nederlandse overheid en mede geleid in Colombia door Mensen met een Missie.

Al meer dan 2.000 vrouwen en meisjes bereikt
De afgelopen drie jaar hebben wij samen met diverse andere organisaties bijgedragen aan een zo inclusief mogelijk vredesproces in Colombia, waarbij de stem van vrouwen echt wordt gehoord. In totaal hebben we al meer dan 2.000 vrouwen en meisjes bereikt. Zij hebben praktische handvatten gekregen om weerbaarder te worden tegen geweld en vrouwenhandel. Ook hebben zij cursussen gevolgd over gender en politiek, waardoor zij beter in staat zijn om hun stem te laten horen in de (lokale) politiek.

De video hieronder gaat over Mariana Hernández Ramírez, zij heeft deze cursus over gender en politiek gevolgd bij Amiga Joven. Amiga Joven is één van de tien Colombiaanse organisaties die meedoet aan dit project en al jarenlang samenwerkt met Mensen met een Missie.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.