Gusdurian Network Indonesia, partner van Mensen met een Missie in het promoten van religieuze tolerantie in Indonesië, heeft dit jaar de Aziatische Democratie en Mensenrechten Award gewonnen. 

Op 10 december, Dag van de Mensenrechten, heeft de Taiwanese Stichting voor Democratie, voor de 13e keer de Aziatische Democratie en Mensenrechten Award uitgereikt. Alissa Wahid, oprichtster van het Gusdurian Network Indonesia, nam in Taipei de prijs in ontvangst.

In de naam van haar vader

Het netwerk draagt de naam van de vader van Alissa Wahid, voormalig President KH Abdurahman Wahid, die in Indonesië Gus Dur genoemd werd. Met het oprichten van het netwerk wilde Alissa een vervolg geven aan de inzet van haar vader om interreligieuze dialoog te promoten, multiculturalisme, tolerantie, democratie en mensenrechten.

Nationaal netwerk

Wat begon met een wens om het gedachtegoed van haar vader voort te zetten, is inmiddels een nationaal netwerk in Indonesië. Het verbindt duizenden mensenrechtenverdedigers en voorstanders van democratie en bestaat uit actieve gemeenschappen in meer dan 100 steden in heel Indonesië. Samen zetten ze zich in voor godsdienstvrijheid, rechten voor minderheden en religieuze tolerantie.

Alissa Wahid neemt de prijs in ontvangst

God en religie misbruiken

‘Uitdagingen komen in verschillende vormen,’ aldus Alissa Wahid in haar speech bij het in ontvangst nemen van de Award. ‘Op dit moment vormen  in Indonesië religieus populisme, extremisme en het zaaien van haat de grootste uitdagingen. God heeft geen verdediging nodig, zei Gus Dur altijd. Maar, momenteel worden God en religie misbruikt om politieke macht te werven, om te discrimineren en als rechtvaardiging voor onrechtvaardigheid. En wanneer deze dingen gebeuren in de naam van God, zijn ze des te krachtiger. Dit tegengaan is waar ons netwerk momenteel op focust.’

God en religie worden misbruikt.

Indonesië en ver daarbuiten

Een jurylid van de de Taiwanese Stichting voor Democratie, Dr. Shin Hae Bong, President van Japan’s Human Rights Now, lichtte de keus voor Gusdurian Network Indonesia als volgt toe: ‘ [GNI] heeft bijgedragen aan het creëren van een veilige plek voor dialoog tussen mensen van verschillende religieuze en etnische achtergronden, wat van groot belang is in multi-etnische samenlevingen. Hiermee zijn ze aanjagers in het promoten van interreligieuze dialoog, democratie en mensenrechten, in Indonesië en ver daarbuiten.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.