Vandaag is het Internationale Vrouwendag: een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de positie van de vrouw. Misschien denk je nu: in 2018? Is dat nodig? Ja, dat is hard nodig. Hier drie redenen waarom.

1. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt wereldwijd toe

Ja, dat lees je goed. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren toegenomen in plaats van afgenomen. Dit geldt ook voor Nederland: op de Global Gender Gap Index 2017 van het World Economic Forum is Nederland gezakt van plaats 16 in 2016 naar plaats 32. Het verschil wereldwijd is het grootst op het gebied van politieke invloed en economische participatie: vrouwen met een leidinggevende functie zijn helaas ver in de minderheid in het bedrijfsleven. Daarbij komt ook nog eens dat vrouwen die wel in een leidinggevende functie zitten, gemiddeld 8,35% minder salaris verdienen dan mannen in exact dezelfde functie.

Vrouwen verdienen 8,35% minder salaris dan mannen in dezelfde functie.

Mars voor gendergelijkheid op Internationale Vrouwendag 2017 in Sucre (Bolivia)

“Voor een wereld waarin we volledig vrij en op sociaal vlak gelijk zijn, ondanks onze lichamelijke verschillen”

2. Seksueel geweld tegen vrouwen neemt wereldwijd toe

Eén op de tien minderjarige meisjes heeft te maken gehad met seksueel geweld, terwijl naar schatting ten minste 35% van de vrouwen wereldwijd tegen haar wil seks heeft gehad.  Daarbij komt seksueel geweld binnen huiselijke sferen, iets wat in veel landen nog niet strafbaar is.  Tel je dit mee, dan heeft 70% van de vrouwen wereldwijd te maken gehad met seksueel geweld. Ook in Nederland neemt het seksueel geweld tegen vrouwen toe: naar schatting vindt er 24 keer per dag een verkrachting plaats.

70% van de vrouwen wereldwijd krijgt te maken met seksueel geweld.

3. 61 miljoen meisjes wereldwijd kunnen niet naar school

In veel landen houdt de mogelijkheid voor educatie voor meisjes op na de basisschool, terwijl veel jongens wel een kans op vervolgeducatie hebben. Meisjes worden vaak uitgehuwelijkt, of worden gedwongen mee te helpen om voor het gezin te zorgen. Ook voor de meisjes die wel naar school kunnen is het niet makkelijk: ze worden, ook hier, vaak geconfronteerd met seksueel geweld.

Mens met een Missie Uganda staat de pers te woord tijdens Internationale Vrouwendag 2017 in Sucre (Bolivia)

Meisjes worden vaak uitgehuwelijkt of moeten zorgtaken op zich nemen.

Vrouwen zijn de ruggengraat van de samenleving

Schrikbarende cijfers over seksueel geweld en genderongelijkheid, zo in het jaar 2018. En dat terwijl meisjes en vrouwen de ruggengraat vormen van de samenleving: gemiddeld doen vrouwen namelijk 65% van het werk in het huishouden. Totdat er wereldwijd complete gelijkheid tussen man en vrouw is bereikt, is een dag als Internationale Vrouwendag nog hard nodig zijn.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.