Het was heel koud in Oirschot het derde weekend in maart. Maar, in de Harmoniezaal van het restaurant ‘de Burgemeester’ naast de grote Sint-Petrus basiliek was het aangenaam vertoeven. Hier waren op zowel de zaterdag als de zondag de donateurs van Mensen met een Missie neergestreken om weer up-to-date gebracht te worden over ons werk.

De dag stond in het teken van Maria. Hoe kon het ook anders met het aansluitende concert Stabat Mater in de mooie basiliek. Maria, een sterke vrouw, net als de sterke vrouwen die Mensen met een Missie in Afrika, Azië en Latijns-Amerika ondersteunt. Vrouwen met hun voeten in de aarde en het hoofd fier omhoog met de blik op een betere toekomst voor hun gemeenschap.

De gevulde Harmoniezaal in Oirschot

Betrokken donateurs

Sterke vrouwen zoals Ruth Chaparoo, waar Frans Davelaar, Manager Organisatie en Kwaliteit bij Mensen met een Missie, over vertelt. Hij ontmoette haar tijdens zijn bezoek aan Colombia begin maart. Ruth zet zich in voor de Wayuu, een inheemse bevolkingsgroep in Colombia.

Het gebied waar zij leven gaat gebukt onder de zware mijnbouw die er plaatsvindt en waarvoor veel van het beschikbare water wordt gebruikt. Met als gevolg dat men onvoldoende drinkwater heeft, het land niet meer bewerkt kan worden en men constant op de rand van de afgrond balanceert. Ruth blijft niet als een buitenstaander staan kijken, maar staat naast deze mensen, voelt hun lijden als het hare en komt in actie. De donateurs luisteren met grote interesse. Uit de vragen die gesteld worden, blijkt de grote betrokkenheid bij het werk van Mensen met een Missie.

Ruth blijft niet als een buitenstaander staan kijken, maar staat naast deze mensen.

Van Lourdes naar Mexico

Maria speelt ook een belangrijke rol in het leven van oud-directrice van Mensen met een Missie, Manon Vanderkaa. Als Maria kenner neemt ze de donateurs aan de hand van levendige herinneringen mee van de grot in Lourdes, naar Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe in Mexico.

Manon Vanderkaa, oud-directrice van Mensen met een Missie

Zonder u, geen Mensen met een Missie

Na de verschillende toespraken kunnen de donateurs aan tafels in gesprek met medewerkers van Mensen met een Missie. Iedere gesprekspartner brengt een nieuw onderwerp op tafel; vrouwenrechten in Uganda, religieuze tolerantie in Indonesië of de uitdaging van het aanspreken van jonge mensen in Nederland. De tijd lijkt te kort, maar dat is een goed teken. De jassen gaan aan voor de paar meter door de kou naar de basiliek. Daar wacht een bijzonder concert ter afsluiting. Oftewel, een geslaagde dag en een mooi ‘dank u wel’ aan de donateurs. Want zonder u, geen Mensen met een Missie!

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.