Wat: Aandacht voor vrouwenrechten met foto-tentoonstelling: ‘Vrouwenrechten op een Voetstuk’
Wanneer: 21 februari tot en met 15 maart 2019, tijdens kantooruren
Locatie: Atrium van Stadhuis Den Haag
Entree: Gratis

Fototentoonstelling

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag om vrouwenrechten op een voetstuk te zetten. Dit doet Mensen met een Missie met een fototentoonstelling in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag in de periode rondom 8 maart. De tentoonstelling toont foto’s van 22 krachtige vrouwen mét hun verhalen.

Vrouwenrechten in Uganda

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is in Uganda ver te zoeken. Zo krijgt 50% van de Ugandese vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld door de eigen partner. Ook kindhuwelijken komen veel voor: 40% van de Ugandese vrouwen trouwt voor haar achttiende. Vrouwen hebben het zwaar in Uganda maar juist zij kunnen een cruciale rol spelen in het voorkomen en oplossen van conflicten. Het zijn namelijk vaak vrouwen die relaties herstellen, gemeenschappen draaiende houden én wederopbouwen.

Vrouwen op een kistje

Een deel van de expositie is een reportage van fotografe Suzanne Mateboer. Suzanne was deelnemer aan de 100 reportersreis naar Uganda, in de zomer van 2018. Suzanne heeft op deze reis een houten kistje meegenomen om Ugandese vrouwen letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Dit heeft prachtige beelden opgeleverd.  

Brede lach

Fotografe Suzanne Mateboer licht toe: ‘Door Ugandese vrouwen te fotograferen wil ik hun positie in de gemeenschap kracht bijzetten. Ik vroeg ze te laten zien hoe sterk, slim of mooi ze zijn. In eerste instantie waren de dames vaak verlegen maar het duurde nooit lang voordat er een brede lach op hun gezicht verscheen. Vereerd lieten de Ugandese vrouwen zich op het voetstuk plaatsen.’

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.