Broeder François Brochard is missionaris. Hij komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar woont al zo’n veertig jaar in Bafia, Kameroen. Hij houdt zich bezig met dat waar de omstandigheden om vragen, maar zijn hart ligt bij het jongerenwerk.

Hij trekt zich het lot aan van jongeren die – al dan niet terecht – in de gevangenis zijn beland en biedt hen ondersteuning wanneer ze weer op vrije voeten komen. Na al die jaren blijft vooral dat laatste nog altijd een moeilijke klus.

Broeder François met een van de jongeren uit Bafia

Jongerenwerk

Broeder François ondersteunt de jongeren op verschillende manieren. Hij bezoekt de jongeren vaak en gaat met hen in gesprek, zo weet hij goed waar hun interesses liggen. Basketballen is een van hun grootste hobby’s.

Het basketbalveld in de gevangenis van Bafia verkeerde echter in een zeer slechte staat. Toen broeder François dat ontdekte, heeft hij het samen met de jongeren opgeknapt.

Gedetineerden in een gevangenis in Kameroen

Hij laat het hier niet bij en bekommert zich ook om de toekomst van deze jongeren. Broeder François hecht waarde aan hun interesses en talenten en helpt hen deze te ontwikkelen voor later. Een jonge gedetineerde is onlangs vanuit de gevangenis aan een universitaire opleiding begonnen en krijgt de kans om lessen te verzorgen voor medegevangenen.

Er zijn ook jongeren die liever de handen uit de mouwen steken, en aan de slag gaan met mechanica. Deze jongens leren hoe zij brommers moeten repareren en besturen. Broeder François is op dit vlak ook erg betrokken, en neemt bijvoorbeeld verkeerstheorieboeken mee.

Re-integratiecentra

Broeder François werkt hard mee aan de re-integratie van oud-gevangenen. “De oplossing? Er moet een team van onderwijzers zijn dat deze jongeren kan ondersteunen wanneer zij de gevangenis verlaten.”

Een van de plekken waar de jongeren naartoe kunnen is het Kameroen Jeugdinstituut in Bétamba, dat opgezet is door de Minister van Sociale Zaken. Volgens de broeder ziet het er veelbelovend uit. Het instituut heeft ruimte voor meer dan 200 jongeren. Maar het is nog lang niet af. Computers, printers en andere hardware zijn nog onuitgepakt, timmer- en mechanicawerkplaatsen zijn niet voorzien van apparatuur en afdelingen voor verschillende vakgebieden zijn nog gesloten.

Met volharding zet broeder François zich in om het centrum draaiende te krijgen.

Een werkplaats in het Kameroen Jeugdinstituut, Bétamba

Justice and Peace

Broeder François heeft in de gevangenis ook ruimte voor de organisatie Justice and Peace geregeld. Deze Kameroense organisatie is een samenwerkingspartner van Mensen met een Missie. “Ik heb ervoor gezorgd dat er een cel beschikbaar is gesteld”, aldus François.

“Hopelijk blijft Justice and Peace actief in de gevangenissen, ook als ik er niet meer ben. Juridische steun, contact met ouders, zorgen voor de gezondheid van de gevangenen – ze doen eigenlijk alles wat ik doe. Maar dan in het kwadraat!”

Hopelijk blijft Justice and Peace actief in de gevangenissen, ook als ik er niet meer ben.

Het kantoor van Justice and Peace in de gevangenis van Bafia

Een tweede kans

Ondanks het feit dat niet iedereen het ermee eens is dat gevangenen een tweede kans verdienen, blijft broeder François doorzetten. Hij heeft meermaals meegemaakt dat jongeren terugvallen in hun oude levensstijl van criminele activiteiten en drugsgebruik. Zijn eigen laptop werd zelfs gestolen door oud-gevangenen. ‘Maar, als broeder wil ik blijven vergeven en bij de pakken neerzitten is sowieso geen optie’, aldus de optimistische François.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Muddy Notes

Muddy Notes II: Ontmoet Jimmy

In ‘Muddy notes’ schrijven jonge priesters van over de hele wereld over hun missie.  Zij rijden met hun motor of… Lees verder

Muddy Notes

Muddy Notes I: Ontmoet Joey

In ‘Muddy notes’ schrijven jonge priesters van over de hele wereld over hun missie.  Zij rijden met hun motor of… Lees verder