Naam: Zuster Amala Francis
Leeftijd: 43
Missie: Ondersteunen bij traumaverwerking van vluchtelingen

“Zuster, geef me een Zuid-Sudanese pond,” vraagt een jonge vluchteling. Hij is vier jaar oud. ‘Wat wil je met een pond doen?’ vraagt zuster Amala hem. “Met een pond koop ik een kogel en daarmee schiet ik de Dinka-moordenaar van mijn vader dood,” zegt het jongetje.

Wat is de situatie?

De oorlog, die inmiddels al jaren woedt tussen de Dinka en Nuer stam, in Zuid-Sudan heeft ervoor gezorgd dat op dit moment de grootste vluchtelingencrisis op Afrikaans grondgebied gaande is sinds 1994.

Tong Ping in Zuid-Sudan. Inmiddels kent het vluchtelingenkamp meer dan 20.000 ‘inwoners’.

Veel van deze vluchtelingen komen in speciale vluchtelingenkampen terecht. Een zo’n vluchtelingenkamp is Tong Ping in Zuid-Sudan. Inmiddels worden hier meer dan 20.000 vluchtelingen opgevangen.

Wat doet zuster Amala hieraan?

Zuster Amala probeert de wraakgevoelens die heersen weg te nemen. “Wij moedigen de mensen aan te accepteren dat de oorlog heeft plaatsgevonden en dat we nog een lange weg gezamenlijk hebben te gaan om de vele onzichtbare wonden in onze harten te helen,’ zegt zuster Amala. “Het is ontzettend belangrijk dat we praten over vrede en verzoening. Als we dat niet doen, dan moeten we voor de toekomst met het ergste rekenen.”

oorlog-zuidsudan Zuster Amala en haar team proberen trauma’s van vluchtelingen te verlichten

Wie helpt zij daarmee?

“Wij richten ons met onze steun vooral op de meest kwetsbare mensen in het vluchtelingenkamp: vrouwen en kinderen,” zegt Zuster Amala. Omdat er geen scholen in het kamp zijn geeft Zuster Amala ook Engelse les aan de kinderen in het kamp. “We willen kinderen de kans geven om de verschrikkelijke trauma’s voor een paar minuten los te kunnen laten, om ze wat vrijheid te geven.”

Door de kinderen te bereiken hoopt Zuster Amala indirect ook de ouders te bereiken. “We maken vooruitgang met de kinderen, vervolgens gaan ze naar huis en beïnvloeden zo weer hun ouders.”

Is er verandering te merken?

“Het gaat nu veel beter met de vrouwen die steun hebben gekregen en in vredesgroepen met elkaar praten. Zij krijgen weer hoop en beginnen te denken aan een betere toekomst voor henzelf en hun kinderen,” zegt zuster Amala.

In Tong Ping zijn er helaas geen scholen. Tussendoor probeert Zuster Amala de kinderen daarom Engelse les te geven.

Inmiddels is zij al jaren in Zuid-Sudan, maar de goedlachse zuster is eigenlijk geboren in India. Zelf bestempelt Zuster Amala het als “Gods plan”.

Wij moeten dienstbaar zijn aan de armen. Dat is onze missie!

Vrouwen zoals Zuster Amala wijden hun leven aan het helpen van anderen. Elke dag staat ze samen met haar team klaar om te helpen. Een prachtige missie, waar wij haar zo goed mogelijk mee proberen te helpen.

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Sebit Aguyu

Sebit uit Zuid-Sudan weet uit eigen ervaring wat een oorlogstrauma met je doet. Hij helpt anderen met traumaverwerking.

Zuid-Sudan Traumaverwerking

Zuster Amala

Door de oorlog in Zuid-Sudan moeten honderden mensen per dag vluchten. Zuster Amala helpt oorlogsslachtoffers met hun trauma’s omgaan.

Zuid-Sudan Traumaverwerking