Naam: Yvette Neema
Leeftijd: 42 jaar
Missie: Een gelijkwaardig bestaan voor vrouwen en mannen in de Democratische Republiek Congo

De missie van Yvette

Voor veel vrouwen is het leven in DRCongo zwaar. Vrouwen worden als minderwaardig beschouwd en behandeld. Yvette Neema zet zich ervoor in dat vrouwen hun rechten kennen, zodat ze een betere toekomst tegemoet gaan. “Het is mijn wens dat vrouwen weten dat ze evenveel waard zijn als mannen, dat vrouwen actief zijn in hun gemeenschap, zich sterk voelen en weerbaar zijn om voor zichzelf en andere vrouwen op te komen.”, zegt Yvette. Met haar eigen leven als voorbeeld laat zij vrouwen zien dat het mogelijk is om de positie van de vrouw te verbeteren.

Het is mijn wens dat vrouwen weten dat ze evenveel waard zijn als mannen. – Yvette Neema

De man als een soort god

Er is nog een lange weg te gaan, want de huidige ongelijkheid zit ingebakken in de cultuur. De man wordt vaak neergezet als een soort god, terwijl de vrouw niet als volwaardig mens wordt gezien. Yvette illustreert dit met een concreet voorbeeld: “bij een begrafenis worden voor mannen afdakjes gebouwd zodat ze in de schaduw kunnen zitten. De vrouwen staan gewoon in de brandende zon. Een gegeven moment heb ik gezegd: ‘Of er is beschutting voor iedereen, of er is voor niemand beschutting. De vrouw is ook een mens met dezelfde rechten als een man’. Maar, het idee dat de man belangrijker is, is hardnekkig.”, concludeert Yvette. “Mijn moeder eet nog steeds nooit kip. Die is voor haar man en zonen.”

Mijn moeder eet nog steeds nooit kip. Die is voor haar man en zonen – Yvette Neema

Berooid achterblijven

Een ander concreet probleem is het gebrek aan officiële trouwaktes. Veel stellen wonen samen zonder officieel getrouwd te zijn. Zonder officiële trouwakte, heeft een vrouw bij een scheiding nergens recht op. Bij het overlijden van haar partner, krijgt ze geen erfenis. Yvette geeft voorlichting aan stellen. Ze leert hen over het recht om te trouwen. Door officieel getrouwd te zijn, heeft de vrouw evenveel rechten als de man. Als het huwelijk vervolgens strandt, blijft de vrouw niet berooid achter.

Een revolutie

“Het idee dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn, is voor veel vrouwen revolutionair. Deze gedachte kan het leven van vrouwen compleet veranderen”, aldus Yvette. “Zo ontmoette ik een vrouw die door haar man in de steek was gelaten. Geïnspireerd door onze bijeenkomsten, waar ze hoorde over vrouwenrechten, besloot ze weer naar school te gaan. Nu heeft ze gestudeerd en zet ze zich ook in voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.”

Yvette samen met twee van haar vier kinderen, Michaelle (12) en Grace (1,5).

Trotse moeder

Ook in haar eigen huwelijk liep Yvette tegen de hardnekkige gewoonte aan dat de man bepaalt. In DRCongo is het gebruikelijk dat de man beslist of, en hoeveel kinderen er op de wereld worden gezet. Zo besloot de man van Yvette dat er maximaal twee kinderen zouden komen. Yvette wilde echter een groot gezin. Ze nam geen genoegen met de beslissing van haar man. Nu is Yvette trotse moeder van vier kinderen.

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Yvette Neema

Yvette Neema werkt aan een gelijkwaardig bestaan voor vrouwen en mannen in de Democratische Republiek Congo.

DR Congo Vrouwenrechten

Justine Elakano Riziki

Justine komt op voor vrouwenrechten en werkt aan het bevorderen van hun rol bij het vredesproces.

DR Congo Vrouwenrechten