Naam: Yennah Torres
Leeftijd: 48
Missie: samenwerking tussen de drie bevolkingsgroepen van Mindanao voor hun gezamelijke toekomst

Een leven in de waagschaal voor vrede

Yennah, moeder van een volwassen dochter, komt oorspronkelijk uit Iligan City, een stad in het noorden van het Filipijnse eiland Mindanao. Van huis uit is ze onderwijzeres Engels. Maar na zes maanden in het onderwijs dacht ze:  “Dit is niet genoeg. Ik wil meer doen.” Nu stelt ze haar leven in de waagschaal voor vrede op Mindanao.

Neutrale bemiddelaar

Yennah is met haar team werkzaam in de buurt van Cotabato, op centraal Mindanao. Voor dit gebied geldt een negatief reisadvies van de Nederlandse overheid. Er is een geweldadig conflict gaande tussen Islamitische Bangsamorro gemeenschappen en inheemse, Lumad gemeenschappen. De conflicten gaan met name over land.

Neutrale bemiddelaar

Omdat Yennah en haar team al lang in het gebied werkzaam zijn, hebben ze de reputatie van neutrale bemiddelaar verworven. Haar hulp en die van haar team wordt bij conflicten daarom vaak ingeroepen.

Geduld

De weg is lang, want door de decennia van conflicten zijn er diepgewortelde gevoelens van wantrouwen en wrok. Uiteindelijke doel is om wederzijds wrok en vooroordelen weg te nemen. Te bouwen aan een cultuur van ‘acceptatie van de ander’. Het meest recente middel dat Yennah en haar team inzetten voor vredesopbouw is duurzame veeteelt en landbouw.

We bouwen aan een cultuur van ‘acceptatie van de ander’.

Dialoog door samenwerking

“We wijzen de gemeenschappen op de voordelen van samenwerking. We geven workshops over technieken van veeteelt en landbouw, waar mensen uit beide gemeenschappen aan deelnemen. We wijzen ze op het voordeel van het gemeenschappelijk aankopen van zaden of het delen van technische kennis. Door deze gemeenschappelijke activiteiten wordt de intertribal en interfaith dialoog gefaciliteert.

Door geiten met elkaar in gesprek

We hebben een project voor het hoeden van geiten opgezet met een groep vrouwen; met zowel moslimvrouwen als lumad vrouwen. En zonder dat ze het door hadden, waren de vrouwen over de geiten met elkaar in gesprek geraakt en begonnen ze samen te werken. Een goed voorbeeld van de mannen!

Yennah en haar team

 

Activiste

Yennah is een echte activiste. Toen een gedeputeerde van de provincie van Cotabato zich verrijkte ten koste van de lokale bevolking, uitte ze in het openbaar kritiek op hem. Hij beschuldigde haar van laster en deed aangifte. De rechter veroordeelde haar tot 6 maanden gevangenisstraf en een geldboete.

Door ondersteuning uit haar netwerk kon ze de borgsom betalen. Met hulp van advocaten ging ze in hoger beroep en werd ze vrijgesproken. De gedeputeerde is inmiddels afgetreden. “Het is nu weer rustig,” zegt ze. “Hij heeft de interesse in ons verloren”.

Echte hulp

Wat is echte hulp, volgens Yennah? “Echte hulp maakt niet afhankelijk. Echte hulp is meedenken in oplossingen en alternatieven zoeken voor al deze uitdagende omstandigheden, context specifieke oplossingen, die recht doen aan onze cultuur en tradities. Oplossingen die van onderop komen, niet van bovenaf worden opgelegd.” En daar werkt ze aan, als echte vrouw met een missie.

Echte hulp maakt niet afhankelijk. Echte hulp is meedenken in oplossingen.

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Janel Pesons

Janel werkt aan vrede voor alle drie de bevolkingsgroepen van Mindanao: moslims, christenen en Lumads.

Filipijnen Conflictoplossing

Yennah Torres

Yennah’s missie is dat de drie bevolkingsgroepen van Mindanao samenwerken zodat conflict geen kans krijgt.

Filipijnen Conflictoplossing

Mabel Carumba

Mabel werkt aan de erkenning van de rechten van álle gemeenschappen op Mindanao.

Filipijnen Conflictoplossing

Father Sebastiano

Op Mindanao heerst decennialang conflict tussen christenen en moslims. Father Sebastiano probeert haatgevoelens tussen hen weg te nemen.

Filipijnen Interreligieuze dialoog