Naam: Sebit Aguyu
Leeftijd: 32 jaar
Missie: Vertrouwen herstellen in Zuid-Sudan

‘Ik heb zelf ondervonden wat een oorlogstrauma met je doet.’

Het had niet veel gescheeld of Sebit Aguyu was vermoord tijdens de burgeroorlog die in 2016 in Zuid-Sudan uitbrak. Hij weet als geen ander welke psychologische littekens dit kan achterlaten. Sebit is nu lokale coördinator voor de projecten van Mensen met een Missie in Zuid-Sudan. Volgens hem is het vertrouwen herstellen momenteel de grootste uitdaging van het land.

Zuid-Sudan wordt al jaren geteisterd door burgeroorlogen. Nadat er onder druk van VN-sancties eind 2015 een bestand werd gesloten, laaide de burgeroorlog in 2016 toch weer op. “In mijn stad Juba werd dagenlang zwaar gevochten,” vertelt Sebit. “Mensen sloegen massaal op de vlucht naar vluchtelingenkampen in aangrenzende landen; ik ook in eerste instantie.

Aangehouden en verhoord

“Omdat ik naar Juba terug wilde, kocht ik een auto en ging ik met vijf vrienden op weg naar de stad. Vlak voor Juba werden we aangehouden bij een checkpoint. We werden naar barakken gebracht en al onze bezittingen werden afgenomen. Toen een officier ons na een uur op dreigende toon begon te ondervragen, besefte ik dat we in gevaar waren. Onze handen en voeten werden aan elkaar gebonden en ze begonnen ons te slaan. Ze geloofden niet dat we onschuldig waren. Het slaan ging urenlang door.”

Vrijlating

Sebit: “Een van ons kreeg vervolgens een masker op en werd weggeleid. We hebben hem nooit meer teruggezien, hij bleek uiteindelijk vermoord te zijn. Ik was de volgende die met een masker op werd meegenomen. Ik weet nog steeds niet of God er een hand in had of dat het kwam omdat ik enorm moest huilen, maar de officier zei plotseling dat ik vrijgelaten moest worden. Ik kan me nog goed herinneren hoe helder de maan scheen toen dat gebeurde.”

Traumaverwerking

“Ik werd teruggebracht naar mijn vrienden en ook zij werden vrijgelaten. Ondanks dat we vrij waren, was dit een ongelofelijk traumatische ervaring waar we heel lang last van hebben gehad. Alleen bij het zien van een uniform begon ik al te trillen. Dankzij traumaverwerkingstherapie gaat het nu goed met me. Het was een enorme opluchting voor me dat ik mijn verhaal kon delen in een praatgroep. Daarnaast leerde ik technieken die me helpen het verder te verwerken.”

Sebit tijdens zijn bezoek aan Nederland, september 2018.

Vertrouwen

Sebit werkt nu samen met Mensen met een Missie aan een betere toekomst voor Zuid-Sudan. Op de vraag wat momenteel de grootste uitdaging voor het land is, zegt hij: “Het vertrouwen herstellen tussen etnische groepen, gemeenschappen en soms ook tussen families. Er is zoveel gebeurd. Mensen zijn familieleden kwijtgeraakt en vertrouwen er niet op dat ze veilig zijn. Daar moeten we samen hard aan werken.”

Gezicht van de verandering

“Dankzij de interventie van Mensen met een Missie en de hulp van gemeenschapsleiders, praten mensen nu in vredesgroepen over hun traumatische ervaringen en dat is heel bevrijdend voor hen. Ik ben er trots op dat ik voor Mensen met een Missie werk en dat ik het gezicht kan zijn van verandering in mijn land. Mijn bezoek aan Nederland heeft me alleen maar meer gemotiveerd om mijn missie uit te voeren.”

Wil je weten waar Mensen met een Missie aan werkt in Zuid-Sudan?

LEES MEER

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Sebit Aguyu

Sebit uit Zuid-Sudan weet uit eigen ervaring wat een oorlogstrauma met je doet. Hij helpt anderen met traumaverwerking.

Zuid-Sudan Traumaverwerking

Zuster Amala

Door de oorlog in Zuid-Sudan moeten honderden mensen per dag vluchten. Zuster Amala helpt oorlogsslachtoffers met hun trauma’s omgaan.

Zuid-Sudan Traumaverwerking