Naam: Sabrina Drago
Leeftijd: 32
Missie: Vrouwen versterken zodat zij weerbaar worden tegen geweld

Ik ben mijn zoon en dochter verloren in het conflict. Dagenlang zat ik thuis opgesloten, ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Sabrina heeft mij geholpen om mijn leven weer op de rit te krijgen. – Luz

Sabrina (rechts) hielp Luz (links) om haar leven weer op te pakken na het verlies van haar zoon en dochter. Luz noemt Sabrina altijd haar ‘golondrina’ (zwaluw).

Wat is het probleem?

Luz is één van de vele vrouwen die direct of indirect zijn getroffen door het ruim 50 jaar durende conflict in Colombia. Want hoewel het officieel vrede is in dit land, laat de realiteit iets anders zien.

Vrouwen in Colombia hebben dagelijks te maken met seksueel geweld en vrouwenhandel. Bovendien hebben veel van hen dierbaren verloren in het conflict en moeten een manier vinden om met hun verdriet om te gaan.

Meisjes komen bij elkaar om te praten over hoe zij kunnen voorkomen dat zij slachtoffer worden van (seksueel) geweld of vrouwenhandel

Wat doet Sabrina hieraan?

Sabrina begeleidt groepen vrouwen die wekelijks bij elkaar komen om te praten over hun verdriet. “Ook al zijn we geen bloedverwanten, ik zie deze vrouwen als mijn familie. Ik kan altijd hier terecht als ik het moeilijk heb, ze bieden me altijd troost,” vertelt Luz.

Maar Sabrina doet nog veel meer. In de armere wijken van Medellín organiseert zij bijeenkomsten voor meisjes over vrouwenrechten. Met als doel dat zij voor zichzelf opkomen en weerbaar worden tegen seksueel geweld en vrouwenhandel.

En de mannen dan?

Voor mannen worden aparte bijeenkomsten georganiseerd, waar gesproken wordt over ‘machismo’ en verschillende vormen van man-zijn. Zij leren wat zij zelf kunnen doen om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken.

Mannen komen samen om te praten over gevoelige onderwerpen zoals machismo

Sabrina woont in Lovaina, de plek veel van de bijeenkomsten plaatsvinden. Lovaina is één van de armere en problematische wijken van Medellín. Zelf ziet zij dat niet zo. “In deze wijk is veel criminaliteit en drugsoverlast. Maar de mensen kennen me en weten wat ik hier doe. Daarom accepteren en respecteren zij mij.”

Hoe zij zo gemotiveerd blijft om dit werk dagelijks te doen, ver van haar thuisland Italië?

De vrouwen waarmee ik werk zijn als familie voor me. En voor familie doe ik alles! -Sabrina

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Ana Mercedes Pereira

Veel vrouwen in Colombia worden slachtoffer van seksueel geweld. Ana Mercedes werkt aan het weerbaar maken van deze vrouwen.

Colombia Vrouwenrechten

Sabrina Drago

Vrouwen in Colombia hebben dagelijks te maken met seksueel geweld. Sabrina zet zich in om te voorkomen dat vrouwen en meisjes slachtoffer worden.

Colombia Vrouwenrechten