Naam: Maria Luz
Leeftijd: 29
Missie: Vrouwen helpen die te maken hebben met huiselijk geweld

Toen ik bij mijn ex-man was, kreeg ik dagelijks te horen dat ik dom en lelijk was. Mijn zelfvertrouwen was tot het nulpunt gedaald. Dankzij Luz heb ik weer het gevoel dat ik ertoe doe. – Patricia

Wat is het probleem?

Patricia is één van de miljoenen vrouwen in Bolivia die dagelijks te maken krijgen met geweld. In dit Zuid-Amerikaanse land krijgen acht op de tien vrouwen te maken met huiselijk geweld. Elke drie dagen overlijdt een vrouw door huiselijk geweld.

Veel slachtoffers van huiselijk geweld kunnen nergens terecht in Bolivia. Het probleem zit diepgeworteld in de cultuur; veel mensen vinden geweld binnen het huwelijk normaal. De meeste vrouwen durven geen aangifte te doen omdat zij bang zijn dat hun man erachter komt.

Luz en haar team geven workshops over vrouwenrechten in o.a. de armste buitenwijken van Sucre

Waarom kan Luz deze vrouwen als geen ander helpen?

Maria Luz weet als geen ander hoe slachtoffers van huiselijk geweld zich voelen. Zelf was zij ook slachtoffer. “Mijn man sloeg me dagelijks en hij kleineerde me. Toen ik hem verliet, stonden mijn één-jarige zoontje en ik er helemaal alleen voor. Ik had geen opleiding en geen baan.”

Gelukkig kon Luz terecht bij Uganda en Luisa, twee vrouwen waarmee zij nu samenwerkt. “Bij hen leerde ik om taarten te bakken en te verkopen zodat ik wat geld kon verdienen. Na mijn studie economie wist ik één ding zeker: ik wilde vrouwen helpen die uit dezelfde situatie zitten als ik toen zat. Dat is nu waar ik mijn leven aan wijd.”

Hoe doet zij dat?

Het team van Luz biedt gratis kinderopvang aan voor kinderen vanaf twee jaar. Dat is een goede manier om in contact te komen met vrouwen die te maken hebben met geweld. De vrouwen kunnen bij hen leren vrouwen weven, breien, naaien en bakken. Dat alleen al is een goede manier om hun zelfvertrouwen op te krikken.

Vrouwen leren weven, breien en bakken. Daarna krijgen zij workshops over geweld en vrouwenrechten.

En wat gebeurt er daarna met deze vrouwen?

Zodra zij zich op hun gemak voelen en durven te vertellen over hun persoonlijke leven, biedt Luz en haar team workshops over geweld aan. Hierin leren de vrouwen wat zij zelf kunnen doen om uit een geweldsituatie te komen; hoe zij tegen hun man kunnen opstaan, maar ook bij welke instanties zij kunnen aankloppen.

“Als ik zie welke verandering teweeg wordt gebracht bij de vrouwen die bij ons komen, dan voel ik mij heel goed.” Luz weet dat zij maar een beperkt aantal vrouwen kan helpen. “Maar elke vrouw die weet wat haar rechten zijn en dat geweld niet normaal is, geeft die kennis door aan haar kinderen.”

Elke vrouw die ik kan helpen is er één. En dat is mijn motivatie, elke dag weer. – Maria Luz

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Emiliana M. Guispe

Emiliana Marquez Guispe strijd voor vrijheid van mannelijke onderdrukking en huiselijk geweld voor Boliviaanse vrouwen.

Bolivia

Elizabeth Gareca-Gareca

In Bolivia is ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen een groot probleem. Elisabeth zet zich in om vrouwendiscriminatie tegen te gaan.

Bolivia Vrouwenrechten

Ana Lia Rodriguez

In Bolivia is huiselijk geweld tegen vrouwen een groot probleem. Ana Lia steunt slachtoffers en maakt hen bewust van hun rechten.

Bolivia Vrouwenrechten

Maria Luz

Elke drie dagen overlijdt in Bolivia een vrouw door huiselijk geweld. Luz leert vrouwen hoe zij uit een situatie van geweld kunnen komen.

Bolivia Vrouwenrechten