Naam: Lian Gogali
Leeftijd: 39
Missie: Vrouwen van verschillende religies samenbrengen

Lian heeft mij laten zien dat moslims en christenen meer met elkaar gemeen hebben dan we denken. Ik heb een goede band opgebouwd met verschillende moslimvrouwen – Asni (33)

Wat is de situatie?

Tussen 1998 en 2001 waren de dorpen in het midden van Sulawesi het toneel van grof geweld tussen christenen en moslims. Dat leidde tot tussen de 300 en 500 doden en honderden zwaargewonden. Meer dan 70.000 mensen durfden niet meer in Poso te blijven en sloegen op de vlucht.

Het conflict heeft diepe littekens achtergelaten. Christenen en moslims wantrouwen elkaar. Een nieuw conflict ligt constant op de loer.

   

Vrouwen met verschillende religieuze achtergronden komen bij elkaar in Lian’s vrouwenschool

Wat doet Lian hieraan?

Reden genoeg voor Lian Gogali om een school voor vrouwen op te richten. ‘Vrouwen zijn de sleutel naar vrede‘, vindt zij. Dat zit zo. Toen Lian na het conflict terugkeerde naar haar geboortedorp Poso, raakte zij in gesprek met vrouwen uit vluchtelingenkampen.

Hoewel iedereen vreselijk had geleden, deelden veel vrouwen ook bemoedigende verhalen van samenhorigheid en respect. Mensen uit het christelijke kamp schoten moslims te hulp, en andersom. ‘Ik bleef aan die vrouwen denken,’ zegt Lian. ‘Eenmaal terug in Yogyakarta besefte ik dat zij de bronnen zijn van verzoening.’

Vrouwen zijn de sleutel naar vrede!

Hoe werkt de vrouwenschool?

Op Lian’s vrouwenschool worden vrouwen getraind om open te staan voor andere godsdiensten en leefgewoonten. In de eerste fase van de training gaan de vrouwen in gesprek over elkaars geloof, rituelen en heilige boeken. Ze bezoeken elkaars gebedshuizen en maken er schoon.

Lian Gogali ziet dat als de basis voor de training. De vrouwen vertellen elkaar eerlijk de wederzijdse vooroordelen die ze hebben. Pas dan verdwijnt de angst. Lian vindt dat alle religieuze groepen moeten samenwerken om de harmonie te bewaren. Zo kunnen zij zich samen sterk maken voor het oplossen van gezamenlijke problemen.

In mijn ogen zijn vrouwen de beste aanjagers van dialoog. – Lian Gogali

 

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Zuster Katarina

Met politie, overheid en vrouwen zet zuster Katarina zich in om de problematiek van mensenhandel uit te bannen op op Zuid-Sulawesi.

Indonesië Vrouwenrechten

Elga Sarapung

In Indonesië zijn er steeds vaker geweldsincidenten uit naam van het geloof. Elga pakt o.a. het onderwijs aan om vrede tussen religies te bevorderen.

Indonesië Interreligieuze dialoog

Paul Rahmat

Gedwongen door armoede gaan veel vrouwen en meisjes in Indonesië in op beloftes van bemiddelaars. Paul doet er alles aan om dit te voorkomen.

Indonesië Vrouwenrechten

Lian Gogali

In Poso wantrouwen christenen en moslims elkaar. Reden genoeg voor Lian om een vrouwenschool op te richten.

Indonesië Interreligieuze dialoog