Naam: Laura Tufon
Missie: Vrouwenonderdrukking tegengaan

Toen ik 14 jaar was, werd ik uitgehuwelijkt aan een man die veel ouder was dan ik. Ik durfde niets tegen hem in te brengen. Maar Laura heeft mij geleerd om voor mezelf op te komen. – Micheline

De vrouwengroepen van Bambalang proberen vrouwenrechten op de agenda te krijgen bij het lokale bestuur

Wat is het probleem?

Micheline is één van de duizenden jonge meisjes uit de moslimgemeenschap van Bambalang (noordwest Kameroen) die jaarlijks worden uitgehuwelijkt aan een man die veel ouder is dan zij. Deze meisjes worden dan één van de vrouwen in een polygaam huwelijk.

Wat de vrouwen er zelf van vinden, wordt niet als belangrijk gezien. De mannen hebben het voor het zeggen.

Wat doet Laura hiertegen?

Laura helpt vrouwen voor zichzelf opkomen zodat zij zich durven uitspreken, ook in het openbaar. In workshops over vrouwenrechten leren vrouwen welke rechten zij kunnen claimen.

Vrouwen leren bovendien hoe ze zelf inkomen kunnen genereren. Zij maken zeep, weven of naaien kleding en verkopen groente. ‘We trainen de vrouwen ook in boekhouding zodat de financiën op orde zijn. Dat voorkomt conflicten in de groep over geld.’

Vrouwen verenigen zich voor vrede! 

Maar dat is niet genoeg. Vrouwen moeten ook zeggenschap krijgen in het lokale bestuur. Daarom heeft Laura verschillende vrouwengroepen opgericht die belangrijke thema’s op de agenda proberen te zetten bij het de dorpsraden.

Het verhaal van Micheline

Micheline is nu voorzitter van de vrouwengroep die 180 leden telt en aan vrede werkt in haar gemeenschap. ‘Inmiddels erkennen de traditionele autoriteiten dat vrouwen een belangrijke rol spelen in hun gemeenschap,’ zegt Micheline.

Micheline leidt vergaderingen, neemt beslissingen en vertegenwoordigt de vrouwengroep in bijeenkomsten met andere gemeenschappen en in besluitvorming in de traditionele dorpsraad.

Het enige dat Micheline nodig had, was een duwtje in de rug. – Laura Tufon

Hoe Laura dit voor elkaar heeft gekregen? ‘Het enige dat Micheline nodig had was een duwtje in de rug. Zo heeft zij de cultuur van het zwijgen doorbroken en zegt zij eindelijk wat zij denkt. En dat doet deze krachtige vrouw nu met verve.’

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Josephine Mbara

Josephine werft vrouwen en jongeren om als ‘peace promotors’ te werken in Noord-Kameroen.

Kameroen Conflictoplossing

Laura Tufon

In Bambalang worden meisjes op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Laura leert deze vrouwen wat hun rechten zijn en hoe zij voor zichzelf kunnen opkomen.

Kameroen Vrouwenrechten