Naam: Janel Pesons
Leeftijd: 35
Missie: vrede voor alle drie de bevolkingsgroepen van Mindanao; moslims, christenen en Lumads (inhmeese bevolkingsgroepen).

Een leven voor vrede

Janel zet zich al heel haar volwassen leven in voor vrede op Mindanao. ’s Nachts houdt de zorg over de veiligheid van haar team haar wakker. Zelf wordt ze ook bedreigd. “We nemen maatregelen”, zegt ze. “Maar ja, you can only do so much.

Vredesbeweging

Janel geeft samen met een team leiding aan de vredesbeweging op Mindanao. Dit maakt haar tot een echt mens met een missie. De vredesbeweging is al jarenlang sleutelpartner van Mensen met een Missie in de inzet voor vrede op dit Filipijnse eiland.

Vrede in het klein

De leden van de vredesbeweging zijn zowel organisaties als individuen, in totaal 170. Ze vertegenwoordigen de drie bevolkingsgroepen die op het eiland leven: christenen, moslims en de inheemse bevolking. “We hebben verschillende achtergronden, maar we willen allemaal vrede. Wij zijn de vrede op Mindanao al in het klein,” licht Janel toe.

Janel aan het werk in een van de gemeenschappen op Mindanao

Moeilijke omstandigheden

Werken aan vrede op Mindanao gaat niet zonder gevaar. Momenteel geldt de staat van beleg op Mindanao, wat het leger en de politie veel macht geeft. Mensenrechten komen hierdoor vaak in het gedrang. Daarnaast zijn verschillende gewapende groeperingen actief in hun strijd om autonomie.

Slapeloze nachten

Niet iedereen gelooft in de tri-people (drie bevolkingsgroepen) aanpak van Janel en haar team. En niet iedereen wil in de strijd om het behoud van de eigen groep rekening houden met de andere bevolkingsgroepen die leven op het eiland. Janel en haar team worden daarom met regelmaat bedreigd. Dit levert veel zorgen en soms slapeloze nachten op.

Matet, uit het team van Janel, vraagt om gerechtigheid voor de slachtoffers van de staat van beleg

Volhouden voor verschil

Toch gaan Janel en haar team onvermoeibaar door. “Iedereen hier heeft dezelfde drive. We kunnen een verschil maken,” zegt Janel. De wil om verandering te brengen houdt haar en haar team op de been.

Janel en haar team

Opkomen voor iedereen zijn rechten

“We willen het leven voor álle drie de bevolkingsgroepen van Mindanao verbeteren en we komen op voor de bescherming van de rechten van álle drie de bevolkingsgroepen.”

De missie van het team is om sociale en duurzame gemeenschappen te bouwen. Dit doen ze onder andere door voorlichting te geven in de gemeenschappen over het belang van vreedzaam samenleven. Ze voeren bewustenwordingscampagens zodat gemeenschappen hun rechten kennen. Er wordt gelobbyd bij de overheid voor de belangen van deze gemeenschappen.

Inheemse bevolkingsgroepen tekenen opdat hun rechten erkend worden in het vredesproces

Samen sterker

Janel is blij met Mensen met een Missie als samenwerkingspartner. “We krijgen steun wanneer we die het meest nodig hebben”, vertelt ze. “Hierdoor hebben we al meerdere doorbraken gehad.” Mensen met een Missie organiseerde in mei 2018 een conferentie over vredesopbouw op Mindanao. Hier namen mensen uit verschillende landen aan deel die net als Janel in conflictgebieden werken. “Een heel waardevol initiatief,” zegt Janel, “we kunnen nog veel van elkaar leren.”

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Janel Pesons

Janel werkt aan vrede voor alle drie de bevolkingsgroepen van Mindanao: moslims, christenen en Lumads.

Filipijnen Conflictoplossing

Yennah Torres

Yennah’s missie is dat de drie bevolkingsgroepen van Mindanao samenwerken zodat conflict geen kans krijgt.

Filipijnen Conflictoplossing

Mabel Carumba

Mabel werkt aan de erkenning van de rechten van álle gemeenschappen op Mindanao.

Filipijnen Conflictoplossing

Father Sebastiano

Op Mindanao heerst decennialang conflict tussen christenen en moslims. Father Sebastiano probeert haatgevoelens tussen hen weg te nemen.

Filipijnen Interreligieuze dialoog