Naam: Francis Lokwiya
Leeftijd: 44
Missie: Een vreedzaam Uganda zonder geweld tegen vrouwen en kindhuwelijken

‘Vrede betekent niet alleen vrij van gewapend conflict. Vrede betekent ook vrijheid, liefde en harmonie.’-Francis Lokwiya

De missie van Francis

Tien jaar geleden kwam officieel een einde aan de Ugandese burgeroorlog. Sindsdien werken Francis en zijn team hard mee aan de vredesopbouw. ‘Er is geen gewapend conflict meer, maar we kampen nog met ontzettend veel problemen. Vooral vrouwen worden daarvan de dupe. Zij krijgen op grote schaal te maken met seksueel en huiselijk geweld, kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis.’ Francis en zijn team geven voorlichting over de gevolgen van dit geweld. Ook bemiddelen zij bij familieconflicten waar geweld voorkomt.

Bemiddelende rol

Ayubu Santa (43) kwam erachter dat haar man vreemdging met een vrouw die hiv-positief was en weigerde nog langer intiem met hem te zijn. ‘Maar dat pikte hij niet. Hij begon me te slaan en uit te schelden. Ik wilde bij hem weg, maar kon in mijn eentje onmogelijk voor mijn kinderen zorgen.’ Abuyu stapte naar Francis toe voor advies. Hij organiseerde een bemiddelingssessie bij haar thuis voor. Dit heeft ervoor gezorgd dat Abuyu niet langer samenwoont met haar echtgenoot. Hij draagt wel zorg voor de kinderen en levert een financiële bijdrage.

‘Door de hulp van Francis werd mijn situatie een stuk rooskleuriger. Hopelijk kan hij nog veel meer vrouwen zoals ik helpen.’

Ayuba Santa (43) stapte naar Francis voor bemiddeling tussen haarzelf en haar gewelddadige man.

Uithuwelijking

Francis moedigt samen met zijn team meisjes aan om zich te verzetten tegen het gedwongen huwelijk en naar school te blijven gaan. Ook helpen jonge vrouwen Francis om ouders bewust te maken van de negatieve gevolgen van kindhuwelijken. ‘Ik zie meisjes lijden onder uithuwelijking. Zij zijn veel te jong om te trouwen en kinderen te krijgen. Omdat ze nog niet goed weerstand kunnen bieden tegen hun – vaak veel oudere – echtgenoot, krijgen ze vaker te maken met huiselijk geweld.’

Santa Akongo (21) werd uitgehuwelijkt op haar veertiende en kreeg te maken kreeg met huiselijk geweld. Francis zet zich in voor de vrouwen die dit meemaken.

Hij ziet nu dat steeds meer meisjes uithuwelijking weigeren. ‘Deze meisjes gaan studeren en kunnen iets betekenen voor hun gemeenschap en voor dit land. Het is mogelijk, en dat maakt me hoopvol’, vertelt Francis met een glimlach op zijn gezicht.

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Francis Lokwiya

Francis Lokwiya zet zich in voor een vreedzaam Uganda zonder geweld tegen vrouwen en kindhuwelijken.

Uganda Vrouwenrechten

Lina Zedriga

De energieke Lina helpt vrouwen en meisjes die gevlucht zijn voor oorlog opkomen voor hun rechten.

Uganda Vrouwenrechten

Paul Ngole

Paul vervult als priester een pioniersrol op het gebied van vrouwenrechten in Uganda. Zo preekt hij erover in de kerk.

Uganda Vrouwenrechten

Jimmy Dela Cerna

Samen met een aantal jonge vrouwen en mannen uit de gemeenschap zelf, organiseert hij bijeenkomsten waar thema’s bespreekbaar worden gemaakt.

Uganda Vrouwenrechten