Naam: Barthélemy Ntakarutimana
Leeftijd: 45 jaar
Missie: duurzame vrede in Burundi

Wat is het probleem?

In Burundi, een klein land in Centraal-Afrika, zijn er sinds de onafhankelijkheid in jaren ’60 regelmatig gewelddadige conflicten. Met alle gevolgen van dien. Zo heerst er veel werkeloosheid onder jongeren. Mensen zijn getraumatiseerd door het vele geweld. Er zijn veel landconflicten. Gevluchte inwoners keren soms na jaren terug naar Burundi om te ontdekken dat hun vroegere grond in bezit is genomen door familieleden of buren die niet bereid zijn het weer af te staan.

Wat doet Barthélemy hier aan?

Barthélemy Ntakarutimana zet zich als lokale collega van Mensen met een Missie samen met zijn team in voor jongeren, traumaverwerking en het oplossen van conflicten in gemeenschappen. Hij woont samen met zijn vrouw en vier kinderen in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi.

De jeugd een toekomst geven

“Een van onze projecten richt zich op de jeugd in Burundi. Veel jongeren hebben geen baan en hangen maar wat bij elkaar. Zo vallen ze gemakkelijk in handen van criminele bendes. Die beloven hen van alles en geven misschien wel geld. De jongeren denken dat ze een beter leven krijgen, maar realiseren zich niet dat ze meer verliezen dan ze terugkrijgen.”

Barthélemy in gesprek met collega Jacintha, programma verantwoordelijke voor Burundi.

Samen iets nuttigs doen geeft hoop

“In onze projecten laten we de jeugd meehelpen met bijvoorbeeld het bouwen van huizen. Tussen de middag krijgen ze dan een lunch. Zulke projecten zijn goed voor de lokale gemeenschappen, maar ook voor henzelf. We bieden hen geen baan, maar samen met anderen iets nuttigs doen geeft hoop, vertrouwen en schept een band.”

Healing memories

“Veel mensen in Burundi hebben het geweld van dichtbij meegemaakt en hebben soms familieleden vermoord zien worden. Dit heeft diepe wonden achtergelaten, die wij proberen te helen met een groepstherapie die wij healing memories noemen. Healing memories heeft direct effect op de hele gemeenschap. De verdeeldheid neemt af en het respect naar elkaar neemt toe.”

Barthélemy in gesprek met reporter Marjon, die hem interviewde.

Bemiddelen bij conflicten

“Bij kleine conflicten stimuleren we mensen om meer gebruik te maken van informele systemen en onze lokale bemiddelaars. Niet alle issues hoef je uit te vechten via de rechter. De rechter bepaalt alleen wie gelijk heeft, een bemiddelaar zorgt ook voor beter begrip en herstelt familierelaties. Dat is beter voor de lange termijn. Zoals bij landconflicten wanneer mensen na een vlucht terugkeren naar Burundi. Het is dan beter om iemand te vinden die nog weet hoe vroeger het land verdeeld was en dan samen een oplossing te vinden. Naar de rechter gaan heeft dan niet veel zin.”

Een bemiddelaar zorgt voor begrip en herstelt familierelaties.

Wettelijke procedures volgen

Natuurlijk moeten echte misdaden zoals verkrachtingen of moord bestraft worden. Nu weten mensen niet altijd welke stappen ze daarvoor moeten ondernemen. Bij seksueel geweld komt het voor dat de slachtoffers met geld afgekocht worden. De zaak is hiermee afgedaan. Maar misdaad is misdaad! Door inzet van onze ‘para-legals’ worden de juiste wettelijke procedures gevolgd.”

 

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Barthélemy Ntakarutimana

Barthélemy zet zich in voor duurzame vrede in Burundi, waar al jaren gewelddadig conflict heerst.

Burundi Conflictoplossing

Steun onze Mensen met een Missie en word vriend vanaf €4,- per maand

  • Je wordt onderdeel van ons internationale netwerk
  • Sluit je aan bij speciale projectgroepen
  • Ontvang ons magazine Mens en Missie
  • Ontvang uitnodigingen voor speciale gelegenheden voor vrienden