Naam: Ana Lia Rodriguez
Leeftijd: 35 jaar
Missie: Het stoppen van geweld tegen vrouwen in Bolivia

Wat is het probleem?

Bolivia is na Haïti het land in Latijns-Amerika waar het meeste geweld tegen vrouwen voorkomt. Elke drie dagen overlijdt een vrouw door huiselijk geweld.

Het probleem zit diepgeworteld in de cultuur; kinderen groeien op in een gewelddadige thuissituatie. Vrouwen vinden het normaal als het geweld zich later herhaalt in hun eigen huwelijk. Vrouwen voelen zich minderwaardig en zijn vaak te bang voor hun man om aangifte te doen.

Wat doet Ana Lia hieraan?

Ana Lia steunt vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Onder andere door workshops ‘autosociocuidado‘ te geven. Ze brengt vrouwen in vergelijkbare situaties samen, zodat ze steun vinden bij elkaar. Steun om hun leven te veranderen. En ze geeft voorlichting aan vrouwen, zodat vrouwen verschillende soorten van geweld herkennen (psychisch, verbaal, fysiek) en weten dat ze recht hebben op een bestaan zonder geweld.

Ana Lia (midden) met haar jongste kindje op haar arm, Sahra (links) en collega Abigail Plaza (rechts)
 

Het verhaal van Ana Lia

Ana Lia groeide zelf ook op met geweld. “Ik was nog heel klein. Mijn moeder verliet met mij en mijn broertjes midden in de nacht halsoverkop het huis om aan het geweld van mijn vader te ontsnappen. En zoals ik, zijn er heel veel mensen in Bolivia onder zulke omstandigheden opgegroeid.”

Trauma

“Toen ik naar de universiteit ging, besefte ik dat ik nog steeds met de gevolgen van mijn jeugd leefde. Ik was bang. Ik verstijfde als ik geschreeuw hoorde, of als ik geweld zag op straat. Ik heb hard moeten werken om dit trauma kwijt te raken.”

Doorbreken

“Ik wil deze cyclus van geweld doorbreken. Ik wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt. Niet voor mijn eigen kinderen en niet voor andere kinderen. Dat is mijn grootste motivatie om dit werk te doen.”

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Emiliana M. Guispe

Emiliana Marquez Guispe strijd voor vrijheid van mannelijke onderdrukking en huiselijk geweld voor Boliviaanse vrouwen.

Bolivia

Elizabeth Gareca-Gareca

In Bolivia is ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen een groot probleem. Elisabeth zet zich in om vrouwendiscriminatie tegen te gaan.

Bolivia Vrouwenrechten

Ana Lia Rodriguez

In Bolivia is huiselijk geweld tegen vrouwen een groot probleem. Ana Lia steunt slachtoffers en maakt hen bewust van hun rechten.

Bolivia Vrouwenrechten

Maria Luz

Elke drie dagen overlijdt in Bolivia een vrouw door huiselijk geweld. Luz leert vrouwen hoe zij uit een situatie van geweld kunnen komen.

Bolivia Vrouwenrechten