Naam: Ambrose Christy
Leeftijd: 50 jaar
Missie: Opkomen voor de rechten van kastelozen

“Op school werd ik altijd uitgescholden voor ‘zwarte’. Ik dacht altijd dat ik minder was dan anderen. Totdat Christy mij hielp mijn talent te ontdekken.”

Dankzij Christy besefte ik dat ik wél wat waard ben. – Ajay (27)

Wat is het probleem?

Ajay is Adivasi, wat een verzamelterm is voor de oudste inheemse gemeenschappen van India. Het land telt 645 Adivasi gemeenschappen, van in totaal ruim 100 miljoen mensen (zo’n 8,5% van de Indiase bevolking). Adivasi worden systematisch gediscrimineerd en buitengesloten in India.

Zij worden van hun land verjaagd, krijgen geen voorzieningen als water, elektriciteit of toegang tot het wegennet. Kinderen gaan vaak niet naar school, omdat het te ver is of omdat hun ouders ontmoedigd zijn. Vrouwen worden mishandeld en verkracht; de daders blijven ongestraft.

Wat doet Christy hieraan?

Christy komt op voor de rechten van Adivasi in Kerala, een gebied in Zuid-India. Daarvoor werkte hij als advocaat. “In de rechtszaal kwamen de meest vreselijke schendingen van de rechten van Adivasi langs. Hoewel ik op die manier aan gerechtigheid kon werken, voelde het alsof ik te laat was: het leed was al geschied. Toen wist ik dat er een andere rol voor mij was weggelegd.”

Christy besloot zijn kennis en ervaring in te zetten om onrecht te voorkomen in plaats van te genezen. Hij traint groepen Adivasi tot zogenaamde ‘barefoot lawyers‘: vrijwilligers die andere mensen in hun gemeenschap bewust maken van hun rechten.

   
Adivasi zijn de oudste inheemse stammen van India

De strijd voor gerechtigheid is lang en moeizaam. Vaak worden er twee stappen vooruit gezet en vervolgens drie stappen terug. Christy geeft de hoop echter nooit op. Hij put kracht uit de kleine veranderingen die hij met zijn team teweegbrengt.

In mijn strijd voor sociale gerechtigheid ga ik door. – Ambrose Christy

Het verhaal van Siju

Christy helpt mensen zoals Siju, een jonge Adivasi van 22. Zijn moeder overleed toen hij 9 jaar was, en zijn vader was alcoholist. Hij groeide op bij zijn oom en tante, maar zij hadden geen geld om hem naar school te sturen. Siju besloot ervoor te werken en ging hout sprokkelen. Jarenlang zorgde hij zo voor zichzelf. Hoewel hij tot de beste van zijn klas behoorde, werd hij vaak tegengewerkt. De moed zakte hem in de schoenen. Ooit gaan studeren leek onmogelijk.

Dankzij Christy kan Siju de opleiding volgen tot politieagent. Siju’s wens is om andere Adivasi te helpen vanuit die functie.

Toen Siju in contact kwam met Christy en zijn team, veranderde zijn leven. Christy steunde hem bij zijn studie. Hij volgt nu een studie tot politieagent zodat hij kan ingrijpen als de rechten van andere Adivasi worden geschonden.

 

Dit is wat ons uniek maakt


usp

Lokaal

We werken in gemeenschappen en dorpen, omdat we geloven dat echte verandering van onderop komt.
usp

Dialoog

Wij geloven dat dialoog helpt, juist op plekken waar mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
usp

Religie

We geloven in de sociale en verbindende kracht van religie. Voor ons is religie onderdeel van de oplossing.

Gerelateerde projecten

Ambrose Christy

Christy traint Adivasi tot ‘barefoot lawyers’: vrijwilligers die andere mensen in hun gemeenschap bewust maken van hun rechten.

India Conflictoplossing