De bevolking van Chiapas (deelstaat in Zuid-Mexico) moet dagelijks overleven tussen het geweld van drugskartels. Overheidsinstanties doen niets. Sterker nog, zij werken vaak samen met criminelen. Hoe vecht je tegen onrecht als de overheid je grootste vijand is?

“Er staat een miljoen pesos (€46.000) op mijn hoofd. Ze willen me dood hebben omdat ik in opstand kom tegen het geïnstitutionaliseerde geweld,” vertelt Padre Marcelo, priester in de parochie van het dorpje Simojovel. Hij doelt op de lokale autoriteiten, die door en door corrupt zijn. “De mensen uit het dorp kwamen naar mij toe en vertelden over alle problemen. Drugsverslaving, moorden, verkrachtingen, ontvoeringen… Mijn eerste reactie was: doe aangifte.”

Marcelo raadde de mensen aan om aangifte te doen, maar dat bleek niet zo simpel

Maar Padre Marcelo kwam er snel achter waarom zij dat niet deden. Iedereen die aanklopt bij de autoriteiten, wordt geïntimideerd. Of erger: bedreigd met de dood. “Politici, politieagenten… ze werken allemaal samen met drugshandelaren. Aangifte doen tegen drugsgerelateerd geweld staat dus gelijk aan weerstand bieden tegen de overheid,” legt Padre Marcelo uit.

Geweld met geweld beantwoorden eindigt in een oorlog met vele slachtoffers. Daarom is onze strijd vreedzaam. Padre Marcelo, inheemse priester Simojovel

Schreeuwen totdat je gehoord wordt

De enige manier om te strijden tegen deze ogenschijnlijke hopeloze situatie is protesteren. “Schreeuwen om aandacht, totdat we gehoord worden,” vertelt lokale mensenrechtenstrijder en mens met een missie Pablo. “We doen verslag van mensenrechtenschendingen, maar ook van opstanden en protestmarsen die met harde hand worden neergeslagen. Via onze kanalen verspreiden we deze verslagen, met foto’s en video’s.”

Samen met mensenrechtenverdediger Pablo (linksachter met het zwarte hoedje) bezoeken wij het dorpje Simojovel 

Social media inzetten

Ook worden lokale gemeenschappen getraind in het gebruiken van online media, zodat ze zelf aandacht kunnen vragen voor mensenrechtenschendingen. Twitter, Facebook, YouTube en blogs worden volop ingezet. “De overheid heeft geen controle over online media, in tegenstelling tot traditionele media,” legt hij uit. Mensen die een groot risico lopen, zoals Padre Marcelo, worden bovendien gesteund met advies op het gebied van veiligheid en juridische zaken.

Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, sneuvelt. Daarom moeten we samenwerken. Pablo, mensenrechtenverdediger

Lokale gemeenschappen worden getraind om social media in te zetten tegen mensenrechtenschendingen

Internationale aandacht

Maar mensenrechtenverdedigers zelf worden ook bedreigd. “Daarom is het belangrijk dat we internationale samenwerkingen aangaan. Dat komt onze veiligheid ten goede. De Mexicaanse overheid zal je minder snel iets aandoen als ze weten dat de ogen van andere landen op hen gericht staan,” zegt Pablo. Ook Padre Marcelo benadrukt het belang van internationale aandacht: “Zonder dat was ik er nu waarschijnlijk niet meer.”

Zonder internationale aandacht was ik er waarschijnlijk niet meer. – Padre Marcelo

 

Andrea is online marketeer bij Mensen met een Missie. Zij studeerde Communicatiewetenschap en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. “Mensen met een Missie heeft een bijzondere manier van werken. Wij steunen lokale mensen die zich dag in, dag uit, inzetten voor anderen in moeilijke situaties. Zij weten precies wat er nodig is om te helpen. Dat is in mijn ogen de meest effectieve vorm van internationale samenwerking.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.