Kameroen komt regelmatig in het nieuws. Het Afrikaanse land kampt met enorme ongelijkheid, discriminatie en corruptie. Maar wat is er nu precies aan de hand in Kameroen?

Het Noorden

Je hebt vast wel gehoord van Boko Haram. Deze Nigeriaanse islamitische terreurorganisatie streeft naar een strikte toepassing van de sharia. Zij is berucht om de bloedige zelfmoordaanslagen en ontvoeringen van schoolmeisjes. Sinds 2015 is het geweld overgeslagen van Nigeria naar Noord-Kameroen. Daar zijn sindsdien veel doden en gewonden gevallen. Tienduizenden mensen sloegen op de vlucht en wonen in kampen.

Het Engelstalige Westen

In het Westen van Kameroen woont een Engelstalige minderheid. Zij voelt zich politiek, economisch en sociaal achtergesteld op de Franstalige bevolking en streeft naar meer zelfstandigheid. Dit heeft onder andere geresulteerd in een gewapende afscheidingsbeweging. De Engelstalige minderheid wordt met veel geweld onderdrukt door het regeringsleger.

Het grootste probleem voor de meeste Kameroenezen is echter de continue strijd om toegang tot land.

 

Het grote Zuiden (Le Grand Sud)

Het grootste probleem voor de meeste Kameroenezen is echter de continue strijd om toegang tot land. Zestig procent van de conflicten in Kameroen hebben hiermee te maken. Kleinschalige familielandbouw is de grootste vorm van landbouw in Kameroen. Ondertussen neemt de bevolking toe en blijven steden groeien. Hierdoor stijgt het tekort aan land en dit is een groot probleem voor de boeren.

Dit is Bamenda. Zij werkt in West Kameroen en werkt op het gebied van Mensenrechtenschendingen.

100 reporters reis

In november gaan wij 14 dagen op reportersreis naar Kameroen en jij kan met ons mee. Uiteraard alleen naar het gebied waar het veilig is: Le Grand Sud. Het Westen en het Noorden zijn te gevaarlijk.

Tijdens deze reis verdiep je je in de problematiek van de landconflicten. We laten het land zien door de ogen van de Kameroenezen. Je verblijft bij drie verschillende gastgezinnen zodat je alles van dichtbij kan ervaren. In het nieuws hoor je veel over het Noorden en Westen, maar wat is er nog meer aan de hand? Wat zijn landconflicten en waarom zijn deze zo ingewikkeld? Hoe werken mensen met een missie in Kameroen aan conflictoplossing en hoe kan jij daaraan bijdragen?

Tijdens de reis ontmoet je dappere mensen die dagelijks in deze omstandigheden leven en graag hun verhaal willen delen met de rest van de wereld. Schrijf, fotografeer of film je graag en kan jij goed luisteren? Ga mee en geef deze mensen een podium.

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Kameroen

Strijd om land verscheurt Kameroense gemeenschappen

In Kameroen gaan gewapende conflicten hand in hand met conflicten over het eigendom en gebruik van land. Bezit van grond… Lees verder

Kameroen

Ontvoerd door Boko Haram

Mamatou Hamadjoumba (25) is ontvoerd en maanden vastgehouden door Boko Haram. Onze collega Kees Schilder spreekt haar tijdens zijn bezoek… Lees verder