Aan vrede bouwen na een gewelddadig conflict

Dit is Ibu Hadra (34). “Tijdens het Poso-conflict* op Sulawesi vermoordden christenen mijn moslimbroeders en –zusters. Ze staken onze huizen in brand en verdreven ons uit het gebied waar we woonden. Ik voelde haat. Op de vrouwenschool in Tentena ontmoette ik christenen. ‘Waarom hebben jullie zoveel leed veroorzaakt?’ vroeg ik huilend aan de christenen in de klas. Maar wat bleek? Ik was niet de enige die zoveel pijn met zich meedroeg. Iedereen, van welke religie dan ook, had pijn. Daar zaten we: hindoes, christenen en moslims, met dezelfde gevoelens ten aanzien van de ander. Wat hadden we elkaar verschrikkelijk veel pijn gedaan.”

Angst overwinnen

De school initieerde bezoeken aan elkaars gebedshuizen. De christenen waren bang toen we naar de moskee gingen. Lagen er misschien bommen, was dit alles een valstrik? Ze overwonnen hun angst en traden voor het eerst andermans gebedshuis binnen. “Even later bezocht ik een kerk, een memorabel moment. Ik huilde van trots en was dankbaar. Nog steeds word ik emotioneel als ik hierover vertel. Ik ben ontzettend blij dat de pijn in mijn hart is verdwenen door me te verdiepen in de ander,” aldus Ibu Hadra. Een vrouw van vrede!

Lees hier de andere verhalen áchter de ansichtkaarten, over bijzondere mensen uit Bolivia, Flores, Zuid-Sudan en India.

 

* In het district Poso op het Indonesische eiland Sulawesi liepen de spanningen tussen moslims en christenen in 1999 zo hoog op dat er een oorlog volgde die drie jaar duurde. Deze oorlog kostte ruim 3.000 mensen het leven. De religieuze leiders ondertekenden in 2002 een vredesakkoord. Maar de sporen van dit religieuze conflict zijn nog steeds voelbaar.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.