29 augustus 2024

Hoe Meseret uit Ethiopië veranderde in een vredestichter

Terug naar nieuwsoverzicht

In een wereld waar conflicten vaak uitmonden in geweld, stond de jonge Ethiopische Meseret Tadesse jarenlang aan de zijlijn—en soms zelfs middenin de chaos. Maar een dramatische ommekeer in haar leven leidde haar van een pad van agressie naar een rol als vredestichter. Hoe kan iemand die ooit deelnam aan destructieve rellen nu het gezicht zijn van verzoening in haar gemeenschap? Meseret’s verhaal is er een van transformatie en hoop

Meseret Tadesse groeide op in een omgeving waar conflicten vaak uitmondden in geweld. In haar gemeenschap was het niet gebruikelijk om rustig met elkaar te praten als er ruzie was. “Een voorbeeld hiervan is wat er gebeurde na de moord op de lokale muzikant Hachalu Hundessa in 2020,” vertelt ze. De jongeren in haar buurt waren zo boos dat ze massaal geweld gebruikten. Honderden mensen, vooral jongeren, verloren het leven.

Meseret was erbij. Ze deed zelfs mee aan het geweld. “We reageerden verkeerd op het onrecht,” blikt ze nu terug. “We hadden, net als Martin Luther King Jr., voor een vreedzame weg moeten kiezen.”

Het keerpunt in Meseret’s leven

In 2022 veranderde alles voor Meseret. Bij haar kerk volgde ze een training in Geweldloze Communicatie, onderdeel van het JISRA-project van Mensen met een Missie. Tijdens deze training leerde Meseret hoe conflicten zonder geweld kunnen worden opgelost. Dit opende haar ogen voor een totaal andere benadering van problemen—een manier die rust en begrip bevordert in plaats van escalatie.

Deze nieuwe inzichten veranderden Meserets houding en gedrag volledig. “Waar ik voorheen snel boos werd en geneigd was om met geweld te reageren, leerde ik om kalmer en doordachter te zijn.” Ze begon situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken en koos ervoor om conflicten op een positieve manier te benaderen. Dit was een enorme transformatie, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de mensen om haar heen.

Nieuwe rol als Ambassadeur van Vrede

Meseret’s gemeenschap merkte deze verandering al snel op. Waar ze voorheen deel uitmaakte van het probleem, werd ze nu een deel van de oplossing. Haar nieuwe, kalme en bemiddelende houding viel op, en ze werd al snel gezien als iemand die niet alleen over vrede sprak, maar het ook in de praktijk bracht. Dit onderscheidde haar van anderen en maakte haar tot een natuurlijk aanspreekpunt bij conflicten.

Waar ik vroeger snel boos werd en geneigd was om met geweld te reageren, leerde ik om kalmer te blijven en doordachter te handelen.

Een conflict op haar school in 2023 benadrukte Meseret’s nieuwe rol als vredestichter. “Een groep moslims en een groep christenen kregen enorme ruzie, en het dreigde uit de hand te lopen. Dus besloot ik in te grijpen.” Dankzij de vaardigheden die ze tijdens de training had geleerd, kon Meseret effectief bemiddelen. Eerst sprak ze met de Islamtische groep. “Hoewel ik zelf christen ben, luisterden ze naar me en namen ze mijn oproep om de gemoederen te bedaren serieus.” Ook de christelijke groep liet zich door Meseret overtuigen en koos voor verzoening. “Deze situatie leverde me uiteindelijk de bijnaam ‘Ambassadeur van Vrede’ op.”

De kracht van bewustwording

De training van het JISRA-project heeft Meseret’s leven ingrijpend veranderd. “Ik ben nu een pleitbezorger van verandering. Ik zet me in om conflicten op te lossen en draag actief bij aan het opbouwen van een cultuur van vrede en begrip in mijn gemeenschap. Daar ben ik trots op” Meseret Tadesse laat zien hoe groot de impact kan zijn van zo’n training—niet alleen voor haar, maar voor iedereen om haar heen.