03 juli 2024

‘Ik doe niet aan verdeeldheid’ 

Terug naar nieuwsoverzicht

In gesprek met donateur Esther van der Wel

Esther van der Wel (54) uit Monster besloot begin 2022 donateur te worden van Mensen met een Missie. Net als wij, gelooft Esther in verbinding en dialoog. Wat is haar persoonlijke missie? Een gesprek over je hart volgen en gelijkwaardigheid. 

Esther voelt zich verbonden met mensen die een missie hebben. ‘Ik waardeer het als je je kop boven het maaiveld durft uit te steken. Je inzet voor een ander. Die verbinding voelde ik bij Mensen met een Missie. Dat was voor mij ook reden om het manifest tegen polarisatie te tekenen toen ik dat via Facebook tegenkwam. Want ik geloof dat geweld stopt als mensen met elkaar in gesprek gaan. Daadwerkelijk luisteren en verbinding maken, daar gaat het toch om?’ 

Zingeving terugvinden 

‘Mijn missie is om jongeren die schulden hebben weer perspectief te bieden’, begint Esther haar eigen verhaal. Als jongerenwerker ondersteunt ze jongeren tussen de achttien en zevenentwintig jaar. ‘Ik ben vaak de zoveelste hulpverlener’, beschrijft Esther een beetje cynisch. ‘Het zijn jongens en meiden die al veel hebben meegemaakt. Die niet opgroeien in een veilige en stabiele thuissituatie. Die al op jonge leeftijd voor zichzelf moeten zorgen of op straat terechtkomen. Waardoor ze op plekken moeten slapen die hen nog verder het moeras induwen. Waar schulden, criminaliteit, drugs en prostitutie op de loer liggen.’  

Tante Es volgt haar hart 

Je bent de eerste die me niet als Marokkaan behandelt, zei een van de jongeren ooit tegen Esther. Hoe behandel je een Marokkaan dan, vroeg ze hem. De jongen vertelde Esther dat hij nog nooit iemand had ontmoet die zo oordeelloos was. Die onbevangen naar hem durfde te kijken. Een mooi compliment. ‘Ik doe niet aan verdeeldheid’, zegt Esther. ‘Ik kijk naar de mens achter de persoon.’ Esther wil het verschil maken in iemands leven. ‘Niet om mezelf op een voetstuk te plaatsen – hoewel ik het wel leuk vind als er later een straat naar mij wordt vernoemd, haha – maar om echt verbinding met iemand te maken. Raken en geraakt worden. In de gesprekken met jongeren is het zo mooi als ze zich durven te openen. Dat doe ik zelf ook. Ik deel soms dingen over mijn eigen leven met de jongeren. Zij waarderen die openheid. Ze noemen me ook wel tante Es. Ik ben eerlijk en dat voelen ze. Tegelijk kan ik niet alles voor ze oplossen. Ik kan ze wel praktische hulp bieden. En een veilige plek om zichzelf te zijn.’ 

Opvallende veerkracht 

‘Want je kan je niet persoonlijk ontwikkelen als je geen fundering hebt’, vervolgt Esther. Ze ondersteunt bij het creëren van die stabiele basis. Ze regelt bijvoorbeeld een kamer voor begeleid wonen, zorgt dat de schuldeisers niet te veel druk zetten, of kijkt waar een jongere in de buurt als vrijwilliger kan bijdragen. Kortom, ze zorgt voor een adempauze. ‘Mensen in stresssituaties kunnen niet vooruitdenken en maken daardoor niet de meest verantwoordelijke keuzes. Toch ben ik telkens verrast door de veerkracht van deze jongeren. Ze willen iets van hun leven maken. En ik ben super trots als dat ze lukt. Zo liet de achtjarige dochter van Els laatst trots haar spaarpot zien. Vanuit de schulden naar je dochter leren sparen. Kippenvel. Dat raakt me echt.’ 

Je missie kan klein beginnen 

Zelf groeide Esther op in een liefdevol gezin. ‘Maar ook ik heb veel meegemaakt. Een heftige scheiding, een ernstig skiongeluk en twee keer een burn-out’, vertelt ze. Na de laatste burn-out gooide ze het roer om. ‘Ik was klaar met de targets en de oppervlaktewereld van het bedrijfsleven en startte met een opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening.’ Vijf jaar geleden studeerde Esther af. Ze doet nu wat ze het liefste doet, mensen helpen vanuit authenticiteit. ‘Mijn missie is groter. Daarom ben ik begonnen aan een boek over mijn ervaring en aanpak. Ik hoop dat ik andere hulpverleners kan inspireren ook zonder oordeel naar jongeren te kijken. En niet alles op te willen lossen voor de jongeren, maar er gewoon voor ze te zijn. Als mens.’ 


Wil jij ook donateur worden?

Wat fijn! Doneren kan op verschillende manieren: